خودکشی

از ویکی‌جنسیت

خودکشی از معضلات جوامع امروزی است و متأسفانه در بین جوانان و نوجوانان شیوع بیشتری دارد. در این مقاله نویسنده الگوی ساختاری پیش بینی ایده‌پردازی خودکشی بر اساس تنظیم هیجان و شفقت خود با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد مبتلا به ملال جنسیتی را مورد بحث و بررسی قرار داده است. و معتقد است که؛ اختلال نارضایتی جنسی جز اختلالات جنسی شمرده می‌شود. این دسته از اختلالات در جوامع با دید نامناسبی شناخته می‌شوند و مطرح کردن آن برای شخص می‌تواند سخت باشد. بنابراین افرادی که دارای ملال جنسیتی هستند که درمان نشده است، تمایل نسبتا زیادی برای خودکشی دارند؛ که تنظیم هیجانات این افراد کمکی بسیاری به جلوگیری از عمل خودکشی می‌کند. از این رو، این مقاله بر اساس دیدگاه کالین الگوی پیش بینی ایده‌پردازی خودکشی را ارائه شده است.

خودکشی
الگوی جعبه اطلاعات مقالات
نویسندگان هایده صابری، لیلا کاردانی، سیمین بشر دوست
عنوان مقاله ارائه الگوی ساختاری پیش بینی ایده‌پردازی خودکشی بر اساس تنظیم هیجان و شفقت خود با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد مبتلا به ملال جنسیتی
نام مجله خانواده درمانی کاربردی
سال چاپ زمستان 1400
شماره مجله 4
امتیاز مقاله علمی - پژوهشی

کلید واژگان

ایده‌پردازی خودکشی، تنظیم هیجان، شفقت خود، حمایت اجتماعی ادراک شده، ملال جنسیتی.

گزارش مقاله

نویسنده در این مقاله در صدد بررسی الگوی ساختاری پیش‌بینی ایده‌پردازی خودکشی در افراد مبتلا به ملال جنسیتی می‌باشد. لذا در ابتدا روش صورت گرفته پژوهش را توضیح داده است. و سپس ابزار استفاده شده در پژوهش که شامل مقیاس‌ها و پرسشنامه‌ها می‌باشد را شرح و تفسیر داده است.

روش پژوهش

پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد مبتلا به ملال جنسیتی شهر تهران در سال 1400 - 1399 بودند که ملال جنسیتی آنان توسط روانشناسی متخصص، روانپزشک و یا پزشکی قانونی مورد تائید قرار گرفته بود. در ایران تعداد افراد دچار ملال جنسیتی به طور تقریبی 150 هزار نفر برآورد شده است. حجم نمونه 240 نفر باید انتخاب شود از آن‌جایی که احتمال ریزش برخی پرسش‌نامه‌ها به علت ناقص بودن پاسخ‌نامه‌ها و در جهت کاهش خطا و افزایش تعمیم‌پذیری بیشتر نتایج تعداد 60 نفر بیشتر انتخاب و در مجموع حجم نمونه 300 نفر به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شد.

رضایت آگاهانه افراد آزمودنی برای شرکت در پژوهش، دامنه سنی 20 تا 40 سال و نداشتن بیماری‌های جسمانی و روانشناختی بر اساس تشخیص متخصص از ملاک‌های ورود به پژوهش بود. ناقص بودن پاسخ‌نامه افراد نمونه، بیماری‌های شدید روانی و مصرف دارو در یک سال گذشته بر اساس گزارش فرد نمونه و سابقه سوءمصرف مواد و مشروبات الکی از ملاک‌های خروج از پژوهش بود.

ابزار پژوهش

  • مقیاس گرایش به ایده‌پردازی خودکشی: این مقیاس توسط بک و همکاران تدوین شد که شامل 19 سوال است که روی یک مقیاس سه نقطه‌ای از صفر کم‌ترین شدت تا بیش‌ترین شدت درجه‌بندی می‌شود و نمره کل فرد بر اساس جمع نمره‌ها محاسبه می‌شود که از صفر تا 38 است. نمره بالاتر نشان‌دهنده افکار خودکشی بیشتر است.
  • پرسش‌نامه تنظیم هیجان: این پرسشنامه به وسیله گروس و جان تدوین شد که شامل 10 سوال که دو مولفه ارزیابی مجدد شناختی با سوالات 1، 3، 5، 7، 8 و 10 و فرونشانی هیجانی با سوالات 2، 4، 6، 9 را اندازه‌گیری می‌کند.
  • مقیاس شفقت خود: مقیاس شفقت خود توسط نف تدوین شد که دارای 26 سوال و شش خرده مقیاس مهربانی با خود، قضاوت نسبت به خود، اشتراکات انسانی، انزوا، ذهن آگاهی و همانندسازی افراطی را اندازه‌گیری می‌کند.
  • مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی: مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی توسط زیمت و همکاران در 12 سوال و سه خرده مقیاس حمایت دریافت شده از سوی خانواده، حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی دوستان و حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی دیگران تدوین شد.

یافته‌ها

در این تحقیق ۱۶۸ نفر زن و ۱۳۲ نفر مرد شرکت کرده‌اند. که از میان آن‌ها بیش‌ترین شرکت‌کنندگان دارای مدرک لیسانس بودند و کمترین شرکت‌کنندگان دارای مدرک دکتری بودند. هدف این تحقیق بررسی ارائه الگوی ساختاری پیش‌بینی ایده‌پردازی خودکشی بر اساس تنظیم هیجان و شفقت خود با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد مبتلا به ملال جنسیتی بود. که یافته‌ها نشان داد حمایت اجتماعی ادراک شده در رابطه بین تنظیم هیجان با ایده‌پردازی خودکشی خانواده میانجی‌گری می‌کند. تحقیقات دیگری که نتایجش با نتیجه این مقاله مشابه بود می‌توان به تحقیقات ابراهیمی و معصومی، حسنی و میر آقایی و فرانک و همکاران اشاره کرد. در بیان نتیجه بدست آمده می‌توان گفت افرادی که راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان را استفاده می‌کنند سعی می‌کنند بجای تفکر درباره اتفاق افتاده به مسائل شادی بخش بپردازند که این خود می‌تواند به حل مسئله و مشکل کمک کند.

نتیجه

نتایج مقاله نشان داد که؛

خانواده و جامعه همیشه از افراد دارای ملال جنسیتی انتظار دارند نقش‌های متناسب با جنسیت بیولوژیک خود را بپذیرند و آن‌ها را به دلیل داشتن حرکت‌ها و رفتارهای شبیه جنس مخالف سرزنش و ملامت می‌کنند و زیر فشار قرار می‌دهند. این اقدام، سبب گوشه‌گیری این افراد و کاهش عزت نفس آن‌ها می‌شود. بسیاری از این افراد تضاد بین شخصی زیادی دارند و یکی از پر قربانی‌ترین اقلیت‌ها را تشکیل می‌دهند.

از طرف دیگر، پذیرفته نشدن این افراد از سوی خانواده، جامعه و گوشه‌گیری آن‌ها، پیامدهایی نظیر ایده‌پردازی خودکشی را در این گروه افزایش می‌دهد. گوشه‌گیری اجتماعی سبب می‌شود آن‌ها در فعالیت‌های اجتماعی مشارکت نکنند و در دریافتن شغل مناسب و فعالیت‌های فرهنگی و اقتصادی ناموفق باشند.

شفقت با خود باعث می‌شود که افراد دارای ملال جنسیتی، تفاوت خود با دیگران را بپذیرند و این شفقت ورزیدن با خود ممکن است روشی باشد که افراد در مواجهه با چالش‌ها با محبت و درک بیشتر رفتار کنند. در نتیجه نگرانی‌ها و یا خجالت مربوط به کمک گرفتن از افراد را کاهش می‌دهد. افرادی که دلسوزتر هستند و شفقت بالاتری نسبت به خود دارند، ممکن است بتوانند بدون شرم درونی یا انتقاد از خود، از دیگران حمایت اجتماعی بیشتری را طلب کند. وقتی افراد دارای ملال جنسیتی به دلیل مشفق بودن با خود، بتوانند از دیگران حمایت اجتماعی بیشتری را درخواست، دریافت یا ادراک کنند، در برابر مشکلات زندگی توانمندتر عمل می‌کنند، و از خودکشی جلوگیری می‌کنند.

منبع