اهمیت هم‌گرایی داخلی برای مقابله با هجمه‌ها علیه زن ایرانی

از ویکی‌جنسیت

همزمان با سالروز میلاد بانوی بزرگ اسلام حضرت فاطمه زهرا(س)، نخستین نشست بررسی جایگاه و نقش بانوان در جمهوری اسلامی با تاکید بر تصویر ملی و جهانی به همت مجمع جهانی صلح اسلامی و با مشارکت مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، با حضور چهره‌های برجسته جامعه زنان کشور در محل این مرکز برگزار شد. در این نشست حاضران درباره جایگاه و نقش زنان در جمهوری اسلامی ایران و افق‌های پیش‌رو به بحث و تبادل نظر پرداختند.

لزوم ارایه تصویر واقعی زن ایرانی به جهانیان

دکتر لاله افتخاری، عضو مجمع جهانی صلح اسلامی، در این نشست با اشاره به شکست پروژه دشمن در اغتشاشات اخیر، اظهار داشت: این رخداد در راستای تلاش دشمنان انقلاب اسلامی برای جلوگیری از الگو شدن زنان ایران در جامعه جهانی صورت گرفت؛ زیرا می‌دیدند که در صورت عدم مقابله با این فرآیند، جمهوری اسلامی با الگوی زن مسلمان بیشترین تاثیرگذاری را در جامعه جهانی خواهد گذاشت.

وی با بیان اینکه آنها از چندین سال قبل برای ایجاد «اغتشاش به بهانه زن» برنامه‌ریزی کرده بودند، خاطرنشان کرد: باید با تبیین صحیح و ارایه واقعیات به جامعه و جهانیان کاری کنیم تا همه بفهمند تصویر واقعی زن ایرانی چیزی نیست که در ماه‌های اخیر مطرح کرده‌اند.

عملگرایی به جای تمجیدگرایی

دکتر نیره قوی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی نیز در ادامه این نشست با اشاره به توفیقات زنان در عرصه‌های مختلف در نظام جمهوری اسلامی و وجوب حضور زن در عرصه‌های اجتماعی بر اساس فرمایشات امام راحل و رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: ما تاکنون تصویر روشنی درباره زن ایرانی به دنیا ارایه نداده‌ایم و کار زیادی در شناساندن زن مسلمان انقلابی نکرده‌ایم.

وی با بیان اینکه باید قبول کنیم که تمجید کردن از زنان برای حضور در جامعه بسیار زیاد و عملگرایی نسبت به آن بسیار کم است، این سوال را مطرح کرد که امروز بانوان چقدر در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها حضور دارند و هم‌اکنون چند رئیس دانشگاه زن داریم؟ افزود: شاید لازم باشد ابتدا بپذیریم که از این پس باید به دختران جوان خیلی بیشتر از پسران توجه داشته باشیم. بنابراین نخستین تغییر، اصلاح نگاه مردان برای ورود زنان به صحنه، اتخاذ تصمیمات کلان و تصویرسازی صحیح از زن مسلمان است.

تبیین و ترسیم جایگاه زن در خانواده از مدرسه تا خانه

دکتر فاطمه واعظ جوادی، رییس مرکز راهبردی مطالعات زنان و خانواده سازمان بسیج اساتید کشور نیز در این نشست با اشاره به لزوم اصلاح محتوای دروس ابتدایی برای تبیین نقش و جایگاه زنان در جامعه اظهار داشت: برای تبیین و ترسیم جایگاه زن در خانواده می‌توان از کتب درسی مقاطع ابتدایی استفاده کرده و همانند دروسی نظیر همانند تصمیم کبری و... که سالیان سال در ذهن کودکان باقی مانده است، تعلیمات درسی در این زمینه را به درستی آغاز کرد.

وی تصریح کرد: اصلاح قوانین و آئین‌نامه‌ها به‌ویژه قوانین جذب بانوان برای اشتغال نیز از دیگر مواردی است که موجب اصلاح نگرش‌ها به جایگاه زن در جامعه می‌شود.

واعظ جوادی همچنین یادآور شد: مراکز زیادی نظیر مهد‌های کودک، مدارس، رسانه‌ها و به طور خاص شبکه‌های خانگی و مراکز آموزش زبان خارجی از جمله فضاهایی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.

کم‌توجهی به اثرگذاری زنان در جامعه

دکتر محترم جمالی عضو مجمع بین‌المللی زنان پیرو ادیان توحیدی نیز یکی دیگر از مدعوین این نشست بود که در سخنانی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب درباره جهاد تبیین گفت: به‌رغم آنکه زنان می‌توانند بیشترین اثرگذاری فرهنگی را در جامعه داشته باشند، اما متاسفانه ما به قدرت اثرگذاری زنان در جامعه جهانی کمتر توجه داشته‌ایم.

وی با اشاره به اینکه ما زنان بزرگ خود را به جامعه و جهانیان خوب معرفی نکرده‌ایم، تصریح کرد: برای اصلاح برخی رویه‌ها در امور مرتبط با زنان باید با نهادهای بسیاری ارتباط گرفت و پیگیری‌های زیادی داشت تا کارها به نتیجه برسد. در عین حال طرح توانمندسازی زنان نیز همچنان زمین مانده است و موضوعات زیاد دیگری هم دیده می‌شود که همه نشان می‌دهد ما نمی‌خواهیم در این زمینه تغییر ایجاد کنیم.

لزوم اولویت‌یابی حکم اسلامی به جای حکم سنتی

دکتر فرزانه سریر، مشاور معاون امور پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی نیز درسخنانی با اشاره به اینکه به جرات می‌توان گفت که «زن، زندگی، آزادی» شعاری است که از اسلام دزدیده شده ولی امروز مخالفان آزادی زنان آن را مطرح کرده‌اند، گفت: اشکال اصلی، دیدگاه جامعه است چرا که هم‌اکنون جامعه، حکومت بر سنت را بر حکومت بر قوانین اسلامی ترجیح داده است؛ این یعنی آنکه به جز یک وظیفه در بسیاری از موارد وظایف را برای ما سنت و عرف تعیین کرده است.

وی خاطرنشان کرد: باید به یاد داشته باشیم طبق توصیه شهید والامقام سردار سلیمانی، «جمهوری اسلامی حرم است»، بنابراین دشمن همواره در تلاش است که این حرم را مورد هجمه قرار دهد و ما باید با سلاح تبیین و روشنگری از این حرم دفاع کنیم.

اهمیت همگرایی داخلی برای مقابله با هجمه‌های خارجی

دکتر راضیه بیرانوند، مدیر اندیشکده راهبردی طلوع تمدن نیز در ادامه این نشست با تاکید بر اینکه باید با رجوع به سیاست‌های کلی نظام و اسناد بالادستی، ارزیابی کنیم که چقدر در اجرای این اسناد در حوزه زنان موفق بوده‌‌ایم گفت: در بحث بین‌المللی ما همگرایی لازم را در میان سازمان‌ها، دستگاه‌ها و ... برای مقابله با هجمه‌هایی که علیه کشورمان در حوزه زنان صورت گرفته، نداشته‌ایم.

وی افزود: در حوزه دیپلماسی ضعف‌هایی داشته‌ایم اما در بحث پیشروی در حوزه‌های استراتژیک و قدرت نرم دستاوردهای خوبی داشتیم و این عرصه را می‌توانیم بیشتر تقویت کنیم تا تاثیرگذاری بالاتری داشته باشد.

تفاوت میان آنچه مسئولان فکر می‌کنند و آنچه از جوانان می شنویم

دکتر فاطمه‌سادات میر از اساتید دانشگاه نیز با اشاره به لزوم شناخت مشکلات جامعه زنان و مدیریت استراتژیک آنها اظهار داشت: در حوزه استراتژیک ما سه مرحله برنامه‌ریزی، اجرا و کنترل را داریم اما متاسفانه بعضا فقط مرحله اول به خوبی اجرا می‌شود، این درحالی است که بر اساس مشاهدات و آمار مهمترین برنامه‌ریزان جامعه غرب، نخبگان شرقی هستند. به نظر می‌رسد برنامه‌ریزی دیگر کافی است و اکنون زمان آن فرا رسیده که خوب اجرا کنیم؛ این یک واقعیت است که ما خیلی خوب صحبت می‌کنیم اما عمدتا برای پیاده‌سازی همین صحبت‌های خوب، برنامه‌ای نداریم.

وی با بیان اینکه واقعیت این است که از دست دادن فضای مجازی به معنای سقوط است، تاکید کرد: باید دیدگاه‌ها در این رابطه اصلاح شود. در شرایط فعلی ما دو جبهه داریم؛ آنچه مسئولان ما فکر می‌کنند و آنچه از مردم و جوانان می‌شنویم.

منبع