برقعی: حضور بانوان طلبه در عرصه اجتهاد ارزشمند است

از ویکی‌جنسیت

سرکار خانم سیده زهره برقعی در آیین بزرگداشت هفته پژوهش و تجلیل از پژوهشگران برتر جامعة الزهرا سلام‌الله‌علیها که از سوی معاونت پژوهش و پژوهشگران مطالعات اسلامی این مؤسسه علمی پژوهشی برگزار شد، عنوان کرد: انسان باید درباره زندگی و افکار خود، اهل تحقیق و پژوهش باشد، هر مسئله‌ای را با علم و تحقیق باور داشته باشد و از تقلید کورکورانه بپرهیزد.

پژوهش در حوزه‌های علمیه، سابقه‌ای بیش از هزار سال دارد/ پژوهش همزاد تحصیل و تدریس در حوزه‌های علمیه بوده است

مدیر جامعة الزهرا سلام‌الله‌علیها افزود: پژوهشگر حقیقی برای روشن کردن و شناسایی راه زندگی بشر و هموار کردن راه هدایت خلق تلاش می‌کند و به دنبال این است که درست را از نادرست به دیگران نشان دهد.

برقعی با بیان اینکه پژوهش در حوزه‌های علمیه، سابقه ای بیش از هزار سال دارد، گفت: پژوهش همزاد تحصیل و تدریس در حوزه‌های علمیه بوده و محققان، مفسران، متکلمان و فیلسوفان بزرگ در طول تاریخ اسلام به پژوهش اهمیت دادند و تراث گرانبهایی که برای ما به یادگار گذاشتند گواه این طلب است، اما این سابقه طولانی با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده که لازم است علل و عوامل آن بررسی شود و نتایج آن روشنگر مسیر پژوهش ما باشد.

وی با اشاره به وضعیت فعلی پژوهش در حوزه‌های علمیه و مراکز دانشگاهی، عنوان کرد: در سیستم‌های آموزشی موفق، خروجی سیستم پژوهشگرانی هستند که توانایی تولید نظریه‌های جدید را برای حل مشکلات و توسعه کمّی و کیفی موضوعی خاص به دست آوردند.

عوامل مؤثر حرکت در مسیر صحیح و رسالت طلبگی

مدیر جامعة الزهرا سلام‌الله‌علیها تصریح کرد: متأسفانه نسل امروز پیش از آنکه تولیدکننده و پردازنده دانش و بینش باشد، مصرف کننده اطلاعات و معلومات است و بیش از آنکه پردازشگر داده‌ها باشد، به اندوختن اطلاعات بسنده کرده است.

برقعی با اشاره تأکید رهبر معظم انقلاب مدظله العالی بر لزوم توجه جدی حوزه‌های علمیه در امر تحقیق و پژوهش در رشته‌های علوم اسلامی، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب حفظه الله با تأکید بر اینکه فضلا و طلاب حوزه‌های علمیه باید تحقیق، تعلیم و تدریس را اولویت اول خود بدانند و به آنها اهتمام ورزند، می‌فرمایند: «باید در حوزه علمیه قم و دیگر حوزه‌ها، به تحقیق و پژوهش در علوم گوناگون اسلامی به ویژه فقه، اصول و رجال میدان داده شود و طلاب و فضلا به مسائل جدید و مورد ابتلای جامعه بپردازند و سنت اجازه اجتهاد توسط بزرگان حوزه به طلاب مجددا احیا شود».

وی به طلاب و دانش پژوهان توصیه کرد: داشتن روحیه کنجکاوی، تفکر، پرسشگری و حق جویی، خلاقیت، نقد به‌جا، کنشگری مناسب و متناسب با شرایط و با رعایت آداب، بزرگترین عامل برای حرکت در مسیر صحیح و رسالت طلبگی است و این روحیه‌ها باید در بانوان طلبه تقویت شود.

آموزش مهارت‌های پژوهشی و شیوه‌های تحقیقات دینی برای همه طلاب لازم و ضروری است

مدیر جامعة الزهرا سلام‌الله‌علیها ادامه داد: آموزش مهارت‌های پژوهشی و شیوه‌های تحقیقات دینی برای همه طلاب لازم و ضروری است؛ فارغ از هر مسئولیت و نقشی که طلاب در آینده خواهند داشت و حتی فارغ از هر رشته ای، آموزش مهارت‌های عمومی پژوهشی و گذراندن کلاس‌ها با رویکرد آموزش پژوهش محور برای همه طلاب ضروری است، اما اگر بخواهید یک پژوهشگر و محقق در آینده علمی شوید، علاوه بر مهارت‌های عمومی پژوهشی، کسب مهارت‌های تخصص، تکمیلی و پیشرفته پژوهشی برای شما طلبه‌ها موضوعیت پیدا می‌کند.

برقعی همچنین به طلاب سطوح عالی حوزه توصیه کرد: با توجه به آیه شریفه «لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ» در سوره مبارکه توبه، پایه و اساس حوزه‌های علمیه بر استنباط، اجتهاد و فهم فقیهانه از دین است.

وی با اشاره به لزوم تحول در این عرصه، یادآور شد: برخی از بانوان طلبه در عرصه اجتهاد گام برمی دارند که بسیار ارزشمند است، اما لازم است در سطوح عالی به شناخت با قوت استنباط برسید تا بتوانید در نقش‌های مختلف از جمله پژوهشگری با قدرت ظاهر شوید، بنابراین از تلفیق شیوه‌های نوین با حفظ میراث ارزشمند حوزه، به معادلات و رویکردهای جدیدی برسید و از آن بهره مند شوید و حتی الگوسازی کنید.

مدیر جامعة الزهرا سلام‌الله‌علیها تأکید کرد: شما طلبه‌های سطوح عالی حوزه مأمن مناسبی برای طلاب دوره عمومی هستید و با کمک مسئولان می‌توانید در قالب جلسات تجربه نوردی و تجربه نگاری، تجربه‌های خود را با طلاب دوره‌های عمومی به اشتراک بگذارید.

منبع