تحکیم خانواده از منظر بانو امین

از ویکی‌جنسیت

تحکیم خانواده از منظر بانو امین؛ مولفه‌های عملی و نظری نقش زن در تحکیم خانواده از منظر بانو امین.

بانو امین در بررسی مولفه های تحکیم خانواده به دو حوزه نظری و عملی ورود پیدا می کند و در ضمن آن به نقش زن در ایجاد و تثبیت مولفه‌های تحکیم خانواده توجه ویژه‌ای دارد.

مولفه‌های نظری تحکیم خانواده

تحکیم خانواده از نظر بانو امین به‌عنوان اولین مجتهده دوران معاصر در حوزه‌های علمی و نظری دارای شاخصه‌ها و مولفه‌هایی می باشد. با بررسی دیدگاه ایشان در تفسیر «مخزن العرفان» و کتاب «روش خوشبختی» مولفه‌های نظری تحکیم خانواده عبارتند از :

  1. نقش و جایگاه زن
  2. برابری زن و مرد در تمامی شئون انسانی
  3. اختلاف حقوقی با توجه به تفاوت‌های جسمی و روحی [۱] ایشان دیدگاه‌های علمی خود را بر اساس این مولفه‌هادر تحکیم خانواده مطرح نموده‌اند.

تغیر نگاه اعضای خانواده بخصوص زن و مرد به عالم هستی از مهمترین مولفه های تحکیم خانواده از منظر بانو امین هست. از منظر بانو امین هر یک از اعضای خانواده زمانی خوشبخت و در پایداری خانواده نقش آفرین هستند که نگاه خود را به عالم طبیعت ارتقا دهند. این مساله علاوه بر بعد نظری و عقلی، به شاخصه روحی افراد خانواده نیز مرتبط می شود. به این معنا که روح آن عضو خانواده تا چه درجه تکامل پیدا کرده زيرا خوشبختي بيشتر مربوط به روح متکاملتر است و ريشه آن نیز در عقل و ادراک نظری آن عضو خانواده می باشد. البته از دیدگاه ایشان عقل بشر بدون چراغ ايمان راه سعادت و خوشبختي خود را نمي شناسد، پس عقل اگر به همراهي ايمان به سوي سعادت حرکت نمود، کامياب خواهد شد و موفقيت نصيب او مي گردد.[۲]

مولفه‌های عملی تحکیم خانواده

تحکیم خانواده از منظر بانو امین در زمینه‌های رفتاری و عملی نیز دارای مولفه‌هایی می باشد که برخی از آنها در محورهای زیر مطرح شده‌است:

  1. انتخاب صحیح همسر
  2. رعایت حقوق متقابل
  3. محوریت عواطف و مهرورزی در خانواده
  4. رعایت مسائل اخلاقی
  5. حل اختلافات [۳] ؛ توجه و رعایت این مولفه ها توسط اعضای خانواده تاثیر مهمی در تحکیم خانواده از منظر بانو امین خواهد داشت.

آرای بانو امین در زمینه فمینیسم نیز رویکرد نقدی و چالش برانگیزی دارد که از زوایه تحکیم و یا سستی بنیان خانواده‌ها توسط ایشان مطرح می شود. از منظر بانو امین اسلام دارای آموزه هایی است که از زنان در مقابل زیاده روی احتمالی مردان و دیگر چالش‌های مطرح شده توسط جریانات فمینیستی محافظت می‌کند و زن را با محوریت خانواده، به مقامات شایسته می‌رساند. به طور مثال اسلام در عرصه رفتاری، افزون بر ثواب اخروی ، برای زن حق دریافت اجرت در قبال شیردادن به فرزندان خود را قرار داده‌است و موارد دیگری از حقوق زنان و مادران در خانواده که پاسخگوی چالش عبث بودن نقش مادری، از سوی فمینیست‌ها می‌باشد[۴]

اهمیت نقش زن در تحکیم خانواده

از منظر بانو امین تحکیم خانواده آنقدر اهمیت دارد که در صورت تداخل با علم آموزی، مساله علم در حاشیه و ثبات خانواده اصل قرار می گیرد، به طورکلی از منظر ایشان رسالت اصلی بانوان پرورش فرزندان صالح است . به این ترتیب در حالیکه تحصیل علم در دیدگاه بانو امین(ره) از ارزش والایی برخوردار است اما در متن زندگی قرار ندارد بلکه در حاشیه زندگی زن و خانواده است. [۵]

ایشان در راستای اهمیت نقش زنان و دختران در تحکیم خانواده و تاثیر پاکی و سازندگی اعتقادی، اخلاقی و رفتاری بانوان؛ به زنان جامعه توصیه می کند که خواهران و مادران عزيز اگر طالب سعادت و نيک بختي خود و خانواده مي باشيد و مي خواهيد کامياب، موفق و مسرور باشيد دل و سريره خود را از آلايش اخلاق زشت و صفات ناشايسته پاک گردانيد و حسد و طمع و خودخواهي و بخل و کينه و آرزوهاي بيجا و توقعات بي مورد را در خود راه ندهيد، فساد اخلاقي و شهوت پرستي و عياشي و بي عفتي و دزدي و دروغ و خيانت و صدها جناياتي که امروزه بين مردم شايع گرديده از عدم ايمان به مبدأ و معاد است . کسي که دين و ايمان ندارد هرگز سعادت و خوشبختي نصيب او نخواهد شد.[۶]

پانویس

منابع

  • «مدیریت در خانواده از منظر بانو مجتهده امین(ره)»، وب‌سایت روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، تاریخ درج مطلب: 2 تیر 1400، تاریخ بازدید: 20 دی 1401ش.
  • «نگرش قرآنی بانو امین به روش خوشبختی در نهاد خانه و خانواده»، مجله اینترنتی خواندنی‌ها، تاریخ درج مطلب: 11 مرداد 1396ش، تاریخ بازدید: 20 دی 1401ش.
  • علاء الدين، سيد محمد رضا، «نگرش قرآني بانو امين به روش خوشبختي در نهاد خانه و خانواده»، وب‌سایت راسخون، تاریخ بازدید: 20 دی 1401ش.
  • نجارزادگان، فاطمه، «ارزیابی فمنیسم بر اساس آرای بانو امین»،فصلنامه تخصصی مطالعات قرآن و حدیث سفینه،سال 16، شماره 62، پاییز 1398ش.
  • فقیهی مقدس، نفیسه و فهیمه مومنی راد، «تحلیل کیفی مبانی تحکیم خانواده از دیدگاه مفسرین شیعه؛ بانوامین»،فصلنامه علمی- تخصصی مطالعات اسلامی زنان و خانواده،سال پنجم، شماره 9،پاییز و زمستان 1397ش.