جایگاه همجنس‌گرایی

از ویکی‌جنسیت

پژوهش حاضر در زمینه‌ی یکی از اساسی‌ترین مباحث روز در حوزه‌ی انحرافات اجتماعی، تحت عنوان (هم‎جنس‌گرایی) انجام شده است. در حقوق اسلام، تمام فقیهان مسلمان، اعم از شیعه و سنی، پدیده مذکور را، به خاطر غیراخلاقی بودن و نیز، تبعات منفی اجتماعی و بهداشتی آن مردود شمرده و با استناد به آیات قرآن و احادیث نبوی، قائل به حرمت این عمل‌اند.

اما در حقوق موضوعه، به خصوص حقوق غرب، هم‎جنس‌گرایی، با بوجود آمدن جنبش‌ها و حرکت‌های آزادی خواهانه‌ی افراد و هم‌چنان، روی کار آمدن جامعه ملل و سازمان‌های دفاعی حقوق بشر، در زمره‌ی حقوق افراد تلقی شده و تا حدی به آن، مشروعیت داده شده است؛ چنان‌چه اعلامیه‌های جهانی حقوق بشر، دولت‌ها را به حفاظت از حق زندگی افرادی که به علت گرایش و هویت جنسی خود مورد قرار گرفته‌اند، موظف نموده است. دانشمندان، هم‎جنس‌گرایی را معلول عوامل محیطی، روحی و ژنتیک دانسته و معتقدند که شیوع بیماری‌های مقاربتی، بروز اختلالات روانی، و از هم پاشیدن کانون خانواده از مهم‌ترین پیامدهای هم‎جنس‌گرایی می‌باشند.

جایگاه همجنس‌گرایی
الگوی جعبه اطلاعات مقالات
نویسندگان تبسم ادریس
عنوان مقاله جایگاه هم‎جنس‌گرایی از منظر حقوق اسلام و موضوعه (غرب)
نام مجله مطالعات علوم اجتماعی
سال چاپ زمستان 1398
شماره مجله 4
امتیاز مقاله علمی_ پژوهشی


کلید واژه

هم‎جنس‌گرایی، هم‎جنس‌بازی، لواط، مساحقه، Gay, Lesbian.

مقدمه

هم‎جنس‌گرایی نوعی گرایش عاطفی و جنسی است، که افراد برخلاف روال طبیعی، به هم‌جنس خود دارند. دانشمندان معتقدند که اصطلاح هم‎جنس‌گرایی در زبان لاتین به آن Homosexuality معروف است. که هرگاه در مورد زنان مطرح باشد، در اصطلاح شرعی به آن مساحقه یا به لاتین Lesbian می‌گویند و اما اگر در مورد مردان باشد به آن لواط یا به لاتین Gay می‌گویند. بدیهی است که مباحث نظری و عمده‌ی مسئله‎ی هم‎جنس‌گرایی، در پرتو روان‌شناسی جوانان، جامعه شناسی انحرافات و روان‌شناسی عمومی مطرح است.

اما، حقوق جزای اسلام و غرب، با توجه به جنبه‌های آسیب شناختی، پدیده‌ی مذکور را مورد بحث قرار داده‌اند و از دید آسیب شناسی اجتماعی، متاثر از علومی هم‌چون جرم شناسی و جامعه شناسی جنایی می‌باشد.

برای اطلاع از مفاهیم کلید واژه‌ها و تاریخچه هم‎جنس‌گرایی به مقاله مراجعه کنید.

گزارش مقاله

نویسنده در صدد تبیین جایگاه هم‎جنس‌گرایی از منظر حقوق اسلام و موضوعه (غرب) می‌باشد. برای تبیین مسئله به مباحث ذیل می‌پردازد.

جایگاه هم‎جنس‌گرایی از منظر اسلام

از نظر اسلام، تمام فقهای اسلام اعم از شیعه و سنی، بدون استثنا قائل به حرمت این اعمال زشت و شنیع هستند. و برای حرمت آن به آیات قرآن استناد کرده‌اند. که تمامی آنها در باب داستان قوم لوط آمده است.

لواط: تقریبا بیشترین آیاتی که در قرآن آمده است به مسئله هم‎جنس‌گرایی اشاره دارد. آیات مربوط به قوم لوط در سوره‌های متعدد بیان شده است. برای بررسی آیات و اقوال پیرامون آن به مقاله رجوع کنید.

سحق: آیاتی که در رابطه با عمل لواط در مقاله ذکر شد در خصوص مساحقه نیز صدق می‌کند.

جایگاه هم‎جنس‌گرایی از منظر حقوق موضوعه (غرب)

در اروپا از یک سو، با جنبش‎های نوزایی و حرکت‌های آزادی خواهانه‌ی افراد، و از سوی دیگر، با روی کارآمدن جامعه ملل و سازمان‌های دفاعی حقوق بشر، پدیده هم‎جنس‌گرایی را نه تنها مردود نمی‌شمارند بلکه بر اساس اعلامیه‎های جهانی حقوق بشر، دولت‌ها موظف‎اند در جهت محافظت از زندگی افراد بر مجازات عاملان و جبران خسارات ناشی از محرومیت حق زندگی افراد جامعه که به علت گرایش و هویت جنسی خود، مورد حمله قرار گرفته‌اند، سعی و تلاش زیاد نمایند.


وضعیت قانونی و حقوقی هم‌جنس گرایان: جزوه‌ای که توسط سازمان ملل متحد تحت عنوان (آزاد و برابر زاده شده‌اند) در سال ۲۰۱۲ تهیه گردید، از نظر قانونی، ۵ التزام اساسی را بالای دولت‌ها در ارتباط با حفاظت از حقوق بشری دگرباشان جنسی وضع نمود، که در مقاله بیان شده است. ازدواج هم‌جنس‌گرایان و حق سرپرستی فرزند: ازدواج هم‎جنس‌گرایان ازدواجی است که به صورت رسمی و یا اجتماعی بین دو فرد هم‎جنس صورت می‌گیرد.

ازدواج هم‎جنس‌گرایان، در جوامع مختلف، از نظر حقوقی، منحیث حق مدنی و دینی مطرح می‌گردد؛ چنان‎چه دانمارک اولین کشوری بود که ازدواج هم‎جنس‌گرایان را تحت عنوان اتحاد مدنی و یا حقوقی پایین‌تر نسبت به ازدواج قانونی، صیغه قانونی بخشید. امروزه در بسیاری از کشورهای خارجی این ازدواج به رسمیت شناخته شده است.

عوامل هم‎جنس‌گرایی

پژوهش‌های علمی معاصر ادعا می‌کنند که اکثریت جامعه انسانی تمایلات هم‎جنس‌گرایانه دارند. اما با وجود آنچه تا به حال در رابطه با علل هم‎جنس‌گرایی گفته شد، تحقیقاتی است که اخیرا توسط تیمی از محققان دانشگاه Portsmouth در مورد دریافت علت هم‎جنس‌گرایی صورت گرفته است.

آثار و پیامدهای هم‎جنس‌گرایی

این باب از مقاله در دو بحث از منظر اسلام و از منظر موضوعه بررسی شده که تنها به ذکر آن بسنده می‌کنیم. آثار و پیامدهای هم‎جنس‌گرایی از منظر اسلام: این مبحث از نظر بهداشتی و روانی و اجتماعی تحت شعاع قرار می‌گیرد. که به ترتیب موجب ایجاد بیماری‌های مقاربتی، اضطراب و افسردگی و مانع از فرزندآوری می‌شود. آثار و پیامدهای هم‎جنس‌گرایی از منظر موضوعه (غرب): دانشمندان غربی مقالات متعددی را منتشر کرده‌اند که مهم‌ترین پیامد روانی برخاسته از هم‎جنس‌گرایی را به ستوه‌آوری هم‎جنس‌گرایانه معرفی نموده‌اند.

نتیجه گیری

نتیجه مباحث مطرح شده در مقاله این‌ است که با وصف تلاش‌ها از سوی غرب در جهت توجیه روابط هم‎جنس‌گرایی میان افرادی که گرایش به هم‌جنس خود دارند، هنوز استناد قانع کننده برای اثبات حقوق اقلیت‌ها که با طبیعت و سرشت انسانی در تضاد است در دسترس نیست. از سوی دیگر، پدیده هم‎جنس‌گرایی نه تنها فقیهان مسلمان شیعی وسنی، با توجه به تبعات منفی اجتماعی، زیستی و روانی آن طبق آموزه‌های قرآن و سنت مورد تحریم قرار داده‌اند، بلکه تعداد زیادی از اندیشمندان حقوق موضوعه، به خصوص حقوق غرب، نیز این مسائل را رد کرده‌اند و در صددند تا از طریق نهادهای اجتماعی_ فرهنگی، در قالب جزوه‌ها و اعلامیه‌ها، به فامیل‌ها و افراد همجنس‌گرا، جهت اصلاح تغییر گرایش‌شان، توصیه‌های لازم نمایند.

با توجه به آنچه در مورد پیامدهای هم‎جنس‌گرایی گفته شد، به این نتیجه می‌رسیم از لحاظ اجتماعی و روانی، حتی هم‌جنس گرایان، دیگر آماده نیستند تا موقف اجتماعی خود را با طعنه‌ها و زخم زبان‌ها از دست بدهند.

منبع

  • نویسنده: تبسم ادریس؛ مجله: مطالعات علوم اجتماعی» زمستان 1398، دوره پنجم - شماره4 (‎10 صفحه - از 1 تا 10 )
  • نورمگز