حکمت های تعدد زوجات

از ویکی‌جنسیت
بیان شبهه

از مسائل پرمناقشه در موضوع زن و خانواده مساله تعدد زوجات و جواز و شرایط آن است. در این مقاله به بررسی حکمت‌های تعدد زوجات پرداخته می‌شود.

تعدد زوجات یکی از احکام الهی است که بر اساس حکمت‌هایی تشریع شده است. از جملۀ این حکمت‌ها این است که؛

  • در همۀ جوامع مردان آماده به ازدواج کمتر از تعداد زنان است چرا که زمان آغاز بلوغ جسمی و فکری دختران زودتر از پسران است.

حق تاهل از طبیعی‌ترین حقوق بشری است. بنابراین هیچ بشری را به هیچ وجهی نمی‌توان از این حق محروم کرد. حق تاهل حقی است که هر فرد بر اجتماع خود دارد؛ همان طور که حق کار، حق خوراک، حق مسکن، حق تعلیم و تربیت، حق آزادی و... نیز جز حقوق اصلی و اولی بشر شمرده می‌شود و به هیچ عنوان نمی‌توان از او سلب کرد. بنابراین با توجه به افزایش زنانِ آماده‌ی ازدواج نسبت به مردانِ آماده‌ی ازدواج، تک‌همسری با این حق طبیعی منافات دارد و بر خلاف حقوق طبیعی بشر است.

  • معمولا بنا بر دلایلی تعداد مرگ و میر مردان بیشتر از زنان است. دلایلی از قبیل؛
  1. تامین معاش: در تمام جوامع، معمولاً این مردان هستند كه مسئوليت تأمين معيشت خانواده را به عهده دارند و در نتيجه بيش از زنان در معرض مخاطرات شغلی هستند.
  2. وظیفه جهاد:همچنین در ایران و در اكثر كشورها این مردان هستند كه موظف به جهاد و حضور در جبهه‌های جنگ هستند و این هم دلیلی است بر فزونی زنان نسبت به مردان.
  • توانایی جنسی و تولید نسل در مرد زیاد و در زن به دلایل مختلف محدود است.

در زمانی که یک زن مشغول بارداری یک فرزند است یا در دوران آغاز فرزندداری می‌باشد، توانایی بارور شدن و تولید یک فرزند دیگر را ندارد همچنین زمانی که به سن یائسگی می‌رسد قدرت باروری خود را از دست می‌دهد، درحالیکه یک مرد در تمام دوران زندگی امکان تولید نسل را دارد. از طرفی دانشمندان غربی هم وجود قانون تعدد زوجات را برای همه جوامع بشری لازم می‌دانند. مثلاً شو پنهاور می‌گوید: «قانون ازدواج اروپا که مردان را الزام می‌کند به یک زن اکتفا کنند بر اساس نامعقول و فاسدی بنا شده است.» و همچنین گستاولوبون می‌گوید: «مسأله تعدد زوجات یکی از رسوم بسیار خوبی است که فساد اخلاق را از میان دست‌هایی که آن را جایز می‌دانند برداشته و ارتباط خانواده‌ها را محکم‌تر می‌کند و چنان احترام و سعادتی به زن می‌بخشد که نظیرش در اروپا دیده نمی‌شود.»[۱]

جستارهای وابسته

پانویس

  1. سید هاشم، محلاتی، زندگانی حضرت محمد(ص)، انتشارات علمیه اسلامیه، 1364، ص 13-16

منابع

  • سید هاشم، محلاتی، زندگانی حضرت محمد(ص)، انتشارات علمیه اسلامیه، 1364