حیا در تفسیر تسنیم

از ویکی‌جنسیت

در جستجوی واژه «حیا» در 24 جلد از نسخه الکترونیکی تفسیر تسنیم [۱] 65 صفحه یافت شد که اکثر واژه های یافت شده در معنای «حیّا»: حیات و زندگی هستند و تنها ذیل 3 آیه در باب حیا توضیحاتی وارد شده‌است:

حیاء در برابر «وقاحت» است. حیا و استحیاء، از حیات مأخوذ است. به این معنا كه بر اثر شرم و انفعال و احساس قبح ممكن است تغییری در حیات پدید آید و مقداری از آن بكاهد؛ چنانكه گفته می‏‌شود: فلان‏‌كس از «حیا» مرد، هلاك شد یا آب‏‌شد یا از روی خجالت جامد شد و مانند آن. منشأ حیا ادراك چیزی است كه صدور آن زشت باشد و اثر آن ابتدا در چهره مشهود می‌‏شود. [۲] حیا به معنای انفعال طبیعی ذاتاً از فضایل اخلاقی محسوب نمی‏‌شود؛ زیرا حیا از ارتكاب قبیح، فضیلت است و حیا در فراگیری احكام دینی رذیلت، بنابراین حیا بر محور متعلَّقْ به حسن و قبح متصف می‌‏شود [۳] و از اوصاف كمالی است. [۴] «یستحیی» یعنی «شرمنده می‏‌شود و شرم می‏‌كند» نه «شرم را از بین می‏‌برد و آن را زایل می‏‌كند» [۵]. حیا و شرم گاهی بر اساس رسوم، عادات، آداب قومی، نژادی، زبانی و مانند آن است كه از پشتوانه حقیقت تهی است و به صِرف اعتبار معتبران هر عصر و مصر و نسلی قابل تحول است و زمانی بر پایه حقایق‏ تكوین استوار است كه نشانه ثبوت یا سقوط كمال وجودی است [۶]. مدار حیا و عدم حیای الهی حق و باطل بودن چیزی است، نه قراردادهای اعتباری و منظور از حق و باطل همان كمال وجودی و نقص آن است كه امری است تكوینی، نه اعتباری. [۷]

قرآن كریم كه سراسر با ادب و حیا و عفت همراه است بدین سبب زنان را كمتر مخاطب ساخته و از آنان با ضمیر مغایب یاد می‏‌كند تا افزون بر حفظ حیا، عفت و حجاب، ادب و شیوه محاوره و سخن گفتن با آن‏ها را نیز به ما بیاموزد. [۸] برخی از تجارب روان شناسی شدّت حیا در زن و شدت جرئت در مرد را تأیید می‌كند. [۹]

  • واژه «حیا» در قرآن تنها در آیه 25 سوره قصص در خصوص حیا و حجاب زنان مطرح شده‌است. اما مشتقات این واژه علاوه بر 3 آیه مذکور در سوره‌های بقره، قصص، احزاب و نساء در آیات: 26 و 49 سوره بقره، 127 و 141 سوره اعراف، 4 سوره قصص و 6 سوره ابراهیم نیز ذکر شده‌اند.

پانویس

  1. از ابتدای قرآن تا آیه 24 سوره انعام.
  2. رک ؛تسنیم؛ جلد 2؛ ذیل آیه 26 سوره بقره؛ صفحه 505.
  3. تسنیم؛ جلد 2؛ صفحه506.
  4. تسنیم؛ جلد 2؛ صفحه521.
  5. تسنیم‏؛ جلد 4؛ صفحه 333.
  6. تسنیم؛ جلد 2؛ صفحه 523.
  7. تسنیم؛ جلد 2؛ ذیل آیه 53 سوره احزاب: صفحه  524.
  8. تسنیم؛ جلد 17؛ذیل آیه 12 سوره نساء؛ صفحه 567.
  9. تسنیم؛ جلد 11؛ صفحه 275.

منابع

  • جوادی آملی؛ عبدالله؛ تسنیم تفسیر قرآن کریم؛ ج 2 و4 و11 و17؛  تحقیق و تنظیم شهرودی، رزقی و اشرافی، حسین؛ چاپ اوّل؛ مرکز نشر إسراء؛ قم؛ 1396ش.