روابط اخلاقی زوجین

از ویکی‌جنسیت
شناسه مقاله
نویسنده:سکینه سادات میرفضلی
عنوان:روابط اخلاقی زوجین از منظر آیات و روایات

فهرست مطالب

  • فصل اول: كلیات؛
  1. گفتار اول: طرح تحقیق،
  2. گفتار دوم: مفاهیم‏: روابط، اخلاق، زوج، خانواده
  • فصل دوم: بررسى جایگاه حقوق و اخلاق زوجین در اسلام؛
  1. گفتار اول: ضرورت ازدواج و تشكیل خانواده در آیات و روایات‏،
  2. گفتار دوم: جایگاه حقوق زوجین در اسلام‏،
  3. گفتار سوم: جایگاه اخلاق زوجین در اسلام‏،
  4. گفتار چهارم: ارتباط بین حق و اخلاق و تأثیر آن در ارتباطات‏
  • فصل سوم: بررسى وظائف اخلاقى زوجین‏ در آیات و روایات؛
  1. گفتار اول: اخلاق زوجین در آیات و روایات‏،
  2. گفتار دوم:وظایف مشترک اخلاقى زوجین‏،
  3. گفتار سوم: وظایف اخلاقى زن نسبت به همسر،
  4. گفتار چهارم: وظائف اخلاقى مرد نسبت به همسر
  • فصل چهارم:آسیب‏ها و راهكارهاى ایجاد ثبات و بهینه‌سازی روابط زوجین بر مبناى اخلاق،
  1. گفتار اول: آسیب‏ شناسى روابط زوجین‏،
  2. گفتار دوم: راهكارهاى ایجاد ثبات و امنیت در خانواده‏
  3. گفتار سوم: عوامل و راهكارهاى بهبودى روابط زوجین‏،
  4. گفتار چهارم: آسیب ها و راهکارهای ایجاد ثبات و بهینه سازی روابط زوجین بر مبنای اخلاق.

پیشگفتار‏

خانواده این واحد به‌ظاهر كوچک، از اركان عمده و از نهادهاى اصلى هر جامعه به شمار می‌رود. در واقع هر خانواده خشت بناى اول جامعه و كانون اصلى حفظ سنت و رسوم و ارزش‌های والا و مورد احترام و شالوده مستحكم مناسبات پایدار زندگى اجتماعى، مبدأ و بروز عواطف انسانى و كانون صمیمانه ‏ترین روابط میان افراد، مهد پرورش فكر و اندیشه، اخلاق و تعالى روح انسانى هست. دین مقدس اسلام كه براى راهنمایى و تأمین سعادت بشر، نازل گشته و تمام ابعاد وجودى او را در تمام مراحل زندگی‌اش رعایت كرده است. دختر و پسرى كه مى‏‌خواهند پدر و مادر خانواده و ركن اجتماع انسانى، باشند در این وادى خطرناک بدون راهنما رها نكرده بلكه؛ كمال لطف و عنایت، دست ایشان را گرفته و قدم‌ به‌ قدم رهبرى نموده و ضوابط و مقررات خاصى براى زوجین بیان نموده است. در رابطه با آراسته بودن به حسنات اخلاقى زوجین و به‌کارگیری آن، قرآن و احادیث معصومین «علیهم‌السلام» موارد متعددى بیان‌ شده كه در متن اصلى بیان كردیم و اساس و استحكام و تثبیت نظام خانوادگى بر پایه محبت و احترام متقابل زن و مرد است تا شمع‌های پرفروغ رأفت و مهربانى را در دل‌های یكدیگر روشن نگاهدارند. اجراى وظایف اخلاقى زوجین نسبت به یكدیگر، فضائى از صفا و صمیمیت، پاكى و امنیت به وجود می‌آورد وزندگی را در تمام شئون، به زن و شوهر از عسل شیرین ‏تر می‌سازد. بنابراین در نظام زندگى مشترك زوجین دو مسئله مهم وجود دارد:

  • مسئله اول: قوانین حاكم بین آن‌ها یعنى: حقوق زن و شوهر نسبت به یكدیگر.
  • مسئله دوم: كه مهم‌تر و لطیف‏تر است تفاهم و اخلاق و مهربانى و صمیمیت است. این کتاب روابط اخلاقى زوجین را با توجه به آیات و روایات استخراج و بررسى می‌نماید.

گزارش متن

در این متن ابتدا خانواده ها از نظر روابط درونی و میزان استحکام روابط افراد به سه دسته طبقه بندی شده است: خانواده متزلزل، خانواده متعادل و خانواده متکامل، همچنین ویژگی های خانواده موفق نیز بیان شده است.و به ضرورت و اهداف ازدواج و تشکیل خانواده از دیدگاه اسلام پرداخته و نمونه هایی از آیات و روایات را که بر اهمیت این امر مقدس تاکید دارد اشاره شده است. و با بیان جایگاه حقوق و اخلاق زوجین در زندگی مشترک، به رابطه حق و تکلیف و اینکه اسلام برای تحکیم خانواده، حقوق و وظائف مخصوص وضع کرده و در کنار حقوق متقابل به مسائل روانی و مبانی اخلاقی توجه ویژه دارد. در ادامه وظائف اخلاقی زوجین با توجه به آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفته و اینکه در مقابل هر حقی یک تکلیف و وظیفه ای وجود دارد و زوجین در برابر یکدیگر برخی وظائف اخلاقی دارند که رعایت آن کانون زندگی مشترک را شیرین و با صفا می‌سازد.

در پایان آسیب‏‌های روابط زوجین از جمله: عوامل فرهنگی- اجتماعی، جنسی، روانی و عاطفی مورد بررسی قرار گرفته است و همچنین راهكارهاى ایجاد ثبات و بهینه‌سازی روابط زوجین بر مبناى اخلاق از جمله: عوامل متقابل گفتاری، رفتاری، اخلاقی، مطرح مى‏‌شود. با توجه به اینکه ازدواج ایجاد رابطه ‌اى است مشروع بین دو انسان و طبعاً این رابطه پدیدآورنده حقوق و مسئولیت‌‏ها و مبتنى بر اخلاق است. اساس روابط اخلاقى در خانواده مبتنى بر محبت، عشق، انس و تفاهم و همدردى زوجین است. همان‌گونه كه «جسم انسان» براى ادامه حیات به «روح» نیاز دارد و جسم بی‌روح، سرد و پژمرده است؛ «زندگى زناشویى» نیز براى سعادت، شادابى و پویایى به روح نیاز دارد و روح آن در عشق و محبت است. در پرتو نشاط‌ آور «عشق و محبت» سردی‌ها به گرمى تبدیل می‌‏شود، تلخی‌ها به شیرینى و سختی‌ها به‌آسانی و در این فضاى عطرآگین، فرزندانى شاداب و شایسته پرورش می‌یابند. عشق بین زن و شوهر باید دوام داشته باشد و بعد از دوران جوان نیز باقى بماند. اگر زندگى بر مبنایى صحیح استوار شود و به‌طور صحیح نیز استمرار یابد، آن محبت و رحمت كه از سوى خداوند در وجود زوجین قرار داده‌ شده تا آخر عمر ادامه خواهد داشت.

نتیجه گیری

در آیات و احادیث به ارتباط انسان‌ها با یكدیگر در محیط خانواده و اجتماع و مانند این‌ها خیلى توجه شده است. لذا بر همگان در بهتر و زیبا كردن اخلاق و شیوه برخورد و رفتار، توصیه ‏هاى زیادى با تأكید فراوان صورت گرفته است و حاصل همه آن‌ها این است كه هر انسانى خود را به زیباترین اخلاق و رفتار بیاراید. دختر و پسرى كه با یكدیگر ازدواج مى‏ كنند در حقیقت تولد تازه‏اى می یابند و در اقیانوس تازه‏اى وارد مى ‏شوند. كه یا باید کارآموزی و تجربه قبلى كسب كرده و یا داراى هوش و فراستى باشند كه بتوانند خود را با جزر و مد دریا هماهنگ نموده و همچون مرغان و ماهیان با آن محیط سازگار شوند وگرنه عمرى كوتاه و پرمشقت دارند و به‌زودی در گرداب‌ها غرقه و هلاک مى ‏شوند. عامل پدیدآورنده هر نوع كمالات، معرفت كامل به پروردگار است. چون انسان در اثر تحقق شناخت و آگاهى‏ هاى لازم، ایمان و باورش را تقویت مى ‏كند تا جایی كه هر لحظه با كثرت و توسعه معرفت خویش به حضرت حق و احراز مقام بندگى، زمینه را در خود پدید آورد تا همیشه با زیبائیها و كمالات معنوى وارد عرصه زندگى شود. -زندگى با مشكلات و درد و رنج‏ها معجون شده و هر موردى متناسب با خود فشار و سختی‌ها دارد در این صورت لازم است به راه و شیوه عمده آن فكر كرد تا اینکه در مسیر مراحل زندگى بدون توقف و با تعلّل وظیفه اصلى تشخیص داده شود و هرکسی خود را مسئول پیامدهاى اعمال و رفتارش بداند. در زندگى مشترک علاوه بر حقوق و براى تلطیف روابط باید اخلاق حاكم باشد یعنى تنها رعایت حقوق واجب از سوى زوجین براى تأمین ثبات و ایجاد امنیت كافى نیست بلكه همدلى و ایثار و ابراز محبت سعادت زندگى مشترک را تضمین مى‏ كند. خلوص و صمیمیت بین زوجین، بسى عمیق‏تر و زیباتر از دوستى میان دو رفیق است. گفتگوى زن و شوهر باید مؤدبانه و محبت‏ آمیز باشد و بر اساس مودت و رحمت متقابل نه خصمانه و نفرت‏ انگیز. براى پیشگیرى از اختلافات و درگیرى‏ها، ناكامى ‏ها و تلخى‏ ها، همان‌طور كه اولیاء اسلامى توصیه فرموده ‏اند، راه صداقت و یكدلى را باید پیش گرفت، عهد و پیمان را محترم و مقدس شمرد و از هرگونه نیرنگ و فریبكارى، خودمحوری و آلودگى اخلاقى و روانی خوددارى نموده و باتربیت خویشتن، اصلاح غرایز ویرانگر، زدودن غبار جهل و نادانى و خلاصه خودسازى مؤثر و جدی راه صلاح و مسیر سلامت و سعادت و سرانجام اوج تعالى و تكامل انسانى را پیش گرفت.

منبع

  • روابط اخلاقی زوجین از منظرآیات و روایات، تهران، اندیشه ظهور، ۱۳۹۵.