زن و زمینه سازی گناه مردان

از ویکی‌جنسیت
بیان شبهه

در برخی روایات، مردان را از زنان برحذر داشته‌اند و معاشرت با آنان را موجب زمینه‌سازی گناه و جهنمی شدن دانسته‌اند. این روایات چگونه با کرامت زنان قابل جمع است؟ در این مقاله به بررسی این دسته از روایات می‌پردازیم.

روایات

پيامبر صلى ‏الله ‏عليه ‏و‏آله: «لولا النّساء لدخل الرّجال الجنّة» [۱]؛ «اگر زنان نبودند مردان وارد بهشت مى‏‌شدند».

و در روايتى ديگر از على عليه‏‌السلام آمده: «لولا النّساء لعبد اللّه‏ حقّاً حقّاً»[۲] ؛ «اگر زنان نبودند خداوند آن‏گونه كه شايسته بود پرستش مى‌‏شد».

بررسی روایات

مجموع اين‏گونه روايات نوعى هشدار به مردان است براى دقت در برخورد با زنان و كنترل هواهاى نفسانى خويشتن، به طورى كه سرگرم شدن به زنان موجب نشود از كسب ثواب و اعمال صالح باز بمانند، در واقع اين روايات بيان نقطه ضعف مردان است نه نقطه ضعف زنان، زيرا به مردان هشدار مى‌دهد كه جلوه‏‌گرى زنان شما را از خدا و عبادت دور نسازد.

جمله «اگر زنان نبودند مردان داخل بهشت مى‌شدند» يا «اگر زنان نبودند حقيقت بندگى خدا بجا آورده مى‏‌شد» [۳] را مى ‏توان به اين جمله تشبيه نمود: «اگر اتومبيل نبود هيچ تصادفى رخ نمى‏‌داد».

جمله فوق نشان دهنده يك واقعيت از آمار بالاى تلفات در تصادفات با اتومبيل است. در عين حال اين جمله نه تنها هيچ دلالتى بر بد بودن اتومبيل ندارد بلكه ضرورت و منفعت و لزوم استفاده از آن امرى بديهى و روشن است ولى در عين حال دو هشدار در پى دارد:

1. هشدار در مورد اتومبيل كه بايد از ايمنى بالا برخوردار باشد.

2. هشدار به استفاده كنندگان و كسانى كه با اين وسيله ضرورى سر و كار دارند كه به گونه‏‌اى ايمن و مطمئن از آن استفاده كنند.

بى‏‌شك زن در نگرش اسلام يك موجود لطيف و مظهر صفات زيباى الهى و داراى گوهر وجودى پاك و متعالى است.

پيامبر اسلام صلى ‏الله‏ عليه ‏و‏آله مى‌‏فرمايد: «اكثر الخير فى النّساء»[۴] ؛ «بيشترين خير در زنان است».

و در جايى ديگر مى‌‏فرمايد: «مِن اخلاقِ الأنبياءِ صَلَّى اللّه‏ُ عَلَيهِم حُبُّ النِّساء» ؛[۵] «دوست داشتن زنان از اخلاق انبيا است».

بقا و تكثير بشر، آرامش و آسايش بشر [۶] و بهترين لذّت‌‏هاى دنيوى و اُخروى [۷] در وجود زن نهفته است. بى‌‏شك ايجاد انحراف در چيزى كه بيشترين خير را براى انسان دارد و داراى بيشترين لذّت و گرايش براى مرد است مى‏‌تواند بيشترين انحراف را براى او ايجاد مى‌‏كند. از اين رو شيطان از زن و حبّ زنان كه در جهت خير و سعادت بشر خلق شده است به عنوان سلاحى در برابر انسان استفاده مى‌كند. «حُبُّ النِّساءِ وَ هُوَ سَيفُ الشَّيطان» [۸]؛ «حبّ [افراطى] زنان شمشير شيطان است». شيطان با تزيين شهوت و حب زنان باعث بازماندن از عاقبتى نيكو و دخول به بهشت مى‌گردد. [۹] از اين رو زنان و حبّ زنان يكى از مهم‏ترين عواملى است كه باعث معصيت خدا گرديده در عين حال كه بيشترين نفع و خير را براى بشر دارد.

نتیجه‌گیری

با اين تبيين مشخص مى‌‏شود كه روايات «اگر زنان نبودند مردان داخل بهشت مى‌‏شدند» يا «اگر زنان نبودند حقيقت بندگى خدا بجا آورده مى‏‌شد» در مقام تحقير زنان نيست بلكه دو پيام و هشدار اساسى براى زنان و مردان در پى دارد:

1. هشدار به مردان در برخورد با زنان و كنترل هواهاى نفسانى تا از عبوديت خدا جا نمانند.

2. هشدار به زنان كه با حفظ خويشتن به ابزار شيطان تبديل نشوند.

جستارهای وابسته

پانویس

  1. . حافظ اصبهانى، ذكر اخبار اصبهانى، ج 2، ص 30.
  2. . وسائل الشيعه، ج 14، ص 19.
  3. . من لايحضره الفقيه، ج 3، ص 391 و 73 «و قال على عليه‏‌السلام لولا النساء لعبداللّه‏ حقا حقا».
  4. . من لايحضره الفقيه، ج 3، ص 386، باب حب النساء.
  5. . كافى، ج 5، ص 321، باب حب النساء، ح 1.
  6. . روم 30، آيه 21 ؛ «وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فِي ذلِكَ لاَياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ»؛ «و از نشانه‌هاى او اينكه همسرانى از جنس خودتان براى شما آفريد تا در كنار آنان آرامش يابيد و در ميانتان مودت و رحمت قرار داد در اين نشانه‏‌هايى است براى گروهى كه تفكّر مى‌كنند».
  7. . «ما تلذذ الناسُ فى الدُّنيا والاخِرَةِ بلدَةٍ أكثرَ لهُم من لدة النِّساء»؛ «در دنيا و آخرت هيچ چيز لذّت‏بخش‏تر از لذّتى كه از ناحيه زنان نصيب مردم مى‌‏شود نيست». الكافى، ج 5، ص 322، باب حب النسا، ح 10.
  8. . وسائل الشيعه، ج 20، ص 25، ح 4، روايت از امام على عليه‏السلام.
  9. . آل عمران 3، آيه 14 ؛ «زُيِّنَ لِلنّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ مِنَ النِّساءِ وَ الْبَنِينَ وَ الْقَناطِيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ وَ الْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَ الْأَنْعامِ وَ الْحَرْثِ ذلِكَ مَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ اللّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ»؛ «محبت امور مادى، از زنان و فرزندان و اموال هنگفت از طلا و نقره و اسب‌‏هاى ممتاز و چهارپايان و زراعت، در نظر مردم جلوه داده شده است (تا در پرتو آن، آزمايش و تربيت شوند ولى) اينها (در صورتى كه هدف نهايى آدمى را تشكيل دهند) سرمايه زندگى پست (مادّى) است و سرانجام نيك (و زندگى والا و جاويدان) نزد خداست.