سازمان‌های زنان مالزی

از ویکی‌جنسیت

سازمان‌های زنان مالزی یکی از مجاری غیر رسمی است. سازمان‌های غیردولتی بسیاری در مالزی برای حمایت از پیشرفت زنان، بنیان خانواده و ایجاد فرصت‌های شغلی و فرهنگی فعالیت می‌کنند که رشد مثبت فرهنگی در حوزه زنان را به دنبال داشته است. شناسایی سازمان‌های فرهنگی مالزی، فرصت مناسبی را برای همکاری و ترویج ارزش‌های فرهنگی ایجاد کرده‌است. نویسنده معتقد است که بر اساس نظریه سازه‌انگاری، ترویج ارزش‌های فرهنگی مشترک، سبب شکل‌دهی و تقویت هویت مشترک و به تبع آن کنش‌های همسو می‌شود. مواردی که باعث می‌شود نقش موثری در ایجاد و تقویت نگرش‌های مشترک نسبت به مسایل و ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی ایجاد شود عبارتند از :

  1. تمرکز بر ارزش‌ها و باورهای مشترک،و برنامه‌ریزی بر مبنای فعالیت‌های عمده و اصلی این نهادها
  2. دسته‌بندی نهادهای غیررسمی زنان مالزی و ترویج ارزش‌های متناسب با محور فعالیت‌های آن‌ها
  3. استفاده از ویژگی‌های بنیادین این نهادهای غیررسمی.
سازمان‌های زنان مالزی
الگوی جعبه اطلاعات مقالات
نویسندگان صالحی، صغری؛ قاسمی، حاکم
عنوان مقاله سازمان‌های غیررسمی زنان مالزی و ترویج ارزش‌های فرهنگی ایران
نام مجله فصلنامه پژوهش‌های سیاسی جهان اسلام
سال چاپ بهار ۱۳۹۷،سال هشتم.
شماره مجله شماره اول، ، صص ۱۲۳ - ۸۹
امتیاز مقاله علمی - پژوهشیISC

سازمان‌های مردم‌نهاد

از نظر بانک جهانی «سازمان‌های مردم‌نهاد» بخشی از سازمان‌های غیردولتی هستند که به صورت داوطلبانه و مردمی از توسعه بین‌المللی پشتیبانی می‌کنند. به طور کلی سازمان‌های مردم‌نهاد در راستای توانمند کردن گروه‌های محروم از نظر اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی فعالیت می‌کنند. این سازمان‌ها با ایجاد شور و شوق در مردم و دعوت آن‌ها به مشارکت در انجام امور مختلف، می‌توانند جریان‌های مثبت و تاثیرگذاری را در بین شهروندان ایجاد کنند.

ارزش‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

ارزش‌های اجتماعی مقیاس‌هایی هستند که از طرف یک جامعه به عنوان ملاک ارزیابی افکار، هدفها و کنش های افراد و گروه‌ها پذیرفته شده‌اند و اساس پذیرش و رد پاداش‌ها و کیفرها هستند. بنابراین، آن‌چه در عرصه فرهنگ از نظر عامه مردم جامعه ارزش و مطلوبیت دارد و مردم آن را در زندگی خود به کار می‌بندند و یا می‌کوشند تحقق بخشند، ارزش فرهنگی شناخته می‌شود.

جامعه زنان مالزی

به طور تقریبی نیمی از جمعیت مالزی را زنان تشکیل می‌دهند که بیشتر آن‌ها از نژاد مالایی و بقیه از نژادهای هندی و چینی هستند. زنان مالزی نیمی از مسلمانان این کشور را شامل می‌شوند و بقیه آن‌ها از سایر ادیان بودایی، مسیحی، ادیان سنتی چینی و... پیروی می‌کنند. بافت فرهنگی کشور مالزی به لحاظ تنوع قومی، نژادی و دینی، نگرش اسلامی، ارزش‌های ملی و وطن خواهانه، پیشینه تمدنی قوی، ویژگی‌های آسیایی بودن، توجه به منطقه‌گرایی، زیر ساخت‌های ملی، بومی، مذهبی، آداب و رسوم‌های قومی و اجتماعی متنوع، موجب تمایز آن شده است.

زنان این کشور از لحاظ فرهنگی سنت گرا و متمایل به حفظ ارزش‌های فرهنگی، دینی و اجتماعی هستند. طرفدار صلح، صبوری، سادگی و بی آلایشی، نظم بسیار، میهن دوستی، خانوادهگرایی و احترام به سالمندان و... می‌باشند. اسلام دین رسمی کشور است اما آزادی مذهب نیز وجود دارد. حجاب و پوشش اسلامی با فرهنگ مسلمانان این کشور عجین شده است. جامعه مالزی یکی از جوامع نمونه اسلامی از نظر تاکید بر عایت حقوق زنان است و سازمان‌های غیر رسمی بسیاری در زمینه امور زنان فعالیت می‌کنند.

ظرفیت‌های زنان مالزی در نهادهای غیررسمی

در مالزی به شکل‌گیری نهادهای غیر رسمی برای توانمندسازی زنان، حل مسایل و مشکلات آنان، حمایت از حقوق آنان، اهمیت به نهاد خانواده و.. توجه ویژه‌ای شده‌ است. هدف اصلی اغلب این نهادها، رسیدن به تساوی حقوق زن و مرد، ساختن نسل آینده با آگاهی و کاربری بیشتر برای آینده این کشور است.

نهادهای غیر رسمی زنان مالزی

برخی نهادهای غیر رسمی زنان مالزی عبارتند از:

انجمن فعالیت‌های زنان

این انجمن یک سازمان غیردولتی است که برای ارتقاء سطح زندگی زنان مالزی فعالیت می‌کند. این سازمان بر این باور است هر گونه خشونت و تجاوز جنسی علیه زنان تهدید محسوب می‌شود و زنان باید بتوانند به هر نحوی که خود صلاح می‌دانند، زندگی خویش را اداره کنند. مهم‌ترین ظرفیت‌های این سازمان برای ارائه خدمات به زنان در قالب‌های مشاوره، پژوهش و برگزاری نمایشگاه‌ها است.

برخی از وظایف:

  1. خدمات مشاوره و اطلاع رسانی
  2. فعالیت‌های تحقیقاتی
  3. اصلاح و تصویب قوانین
  4. برگزاری نمایشگاه و کارگاه‌های اموزشی
  5. نظارت بر برنامه‌های مد و لباس اسلامی

خواهران در اسلام

خواهران در این نهاد برای اصلاح قوانین و حمایت‌های حقوقی بهتر از زنان مسلمان و با تمرکز بر آموزش عمومی مسایل خاص به زنان مسلمان مانند چندهمسری و پیامدهای قوانین، ایجاد شده است. خواهران در اسلام بر روحیه انقلابی اسلام، دینی که در ۱۶۰۰ سال پیش به وضعیت زنان بهبود بخشید، تاکید می‌کند. این سازمان بر این باور است که اسلام از ظلم به زنان و بی‌حرمتی به انسان حمایت نمی‌کند. اهداف اساسی این گروه نیز عبارت است از:

  1. بهبود و گسترش چارچوب حقوق زنان در اسلام
  2. حذف بی عدالتی و تبعیض علیه زنان
  3. آگاه سازی عمومی و اصلاح قوانین و اصول مرتبط با مساوات، عدالت، آزادی، عزت و دموکراسی در اسلام

سازمان کمک رسانی به زنان

این سازمان غیر دولتی در راستای کمک به مشکلات و مسائل زنان، کودکان نیازمند و بی پناه و به طور خاص مبارزه با خشونت علیه زنان تأسیس شده است.

طرح کاندیداتوری زنان

این طرح با وجود یک گروه مرکزی متشکل از افراد متعهد و تعداد زیادی حامی با هدف افزایش آگاهی عموم مردم درباره نگرانی‌ها و نیازهای زنان ، نگرش عادلانه‌تر سیاست‌ها و قوانین و ... فراهم شده است.

فدارسیون انجمن‌های تنظیم خانواده مالزی

این فدارسیون برجسته‌ترین سازمان غیر دولتی در حوزه های جمعیت، تنظیم خانواده و بهداشت باروری است. بهبود سلامت جسمی و جنسی زنان و جوانان مالزی، سازماندهی خدمات و مراقبت‌های بهداشت باروری با کیفیت بالا و هزینه مناسب از اهداف این فدارسیون است.

سازمان همکاری برای پیشرفت زنان

شکل گیری این سازمان با گردهمایی گروهی از زنان جوان و مباحثه مسائلی چون فمینیسم شروع شد. برخی از ظرفیت‌های این سازمان برای رسیدن به اهداف خود عبارت است از: انجام طرح‌های پژوهشی، برگزاری کارگاه‌های اموزشی، طرح‌های اموزشی به کودکان به شکل داستان نویسی.

مرکز پژوهش و منابع آسیا- اقیانوسیه در امور زنان

این سازمان به عنوان یک سازمان پژوهشی، فراهم آورنده اطلاعات و منابع مفیدی است که از طریق آن‌ها به اجرای طرح‌هایی برای جهت‌دهی مجدد سیاست‌ها و برنامه‌های جمعیتی و بهداشتی در راستای دیدگاه‌های زنان و تحلیل جنسیتی می‌پردازد.

از طرفیت‌های این سازمان برای توانمند‌سازی زنان به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  1. مرکز سندآرایی کامپیوتری
  2. تولید نشریات
  3. اجرای طرح‌های پژوهشی
  4. خدمات اطلاع رسانی
  5. ارزیابی برنامه‌ها و سیاست‌ها

مرکز تحولات امور زنان

این مرکز یک سازمان داوطلبانه غیرانتفاعی است که به زنان و کودکانی که در شرایط بحرانی قرار دارند کمک می‌کند. هم‌چنین این سازمان، مسولیت برنامه‌های بهبود تساوی جنسیتی در جامعه مالزی را برعهده دارد.

انجمن وکلای زنان

این انجمن با هدف افزایش سواد حقوقی زنان، حقوق قانونی بازماندگان تجاوز، قانون املاک و کشت و زرع تاسیس شده اشت.

موسسه آموزش حرفه‌ای زنان مالزی

این موسسه با هدف ارائه آموزش و مهارت‌های حرفه‌ای به زنان و جوانان به ویژه جوامع فقیر و به حاشیه رانده شده تأسیس شد. ماموریت اصلی این موسسه، رسیدن به برتری در برطرف کردن نیازهای آموزشی زنان و جوانان از طریق همکاری با صنایع، موسسات دانشگاهی و جوامع است.

انجمن زنان کارافرین شبکه بومی پوترا مالزی

این انجمن برای حمایت از کرامت و توانمند‌سازی زنان کارافرین بومی پوترا در سراسرکشور به لحاظ کمی و کیفی فعالیت می‌کند. ماموریت این انجمن تلاش برای تحقق بخشیدن به پتانسیل‌های بومی زنان کارآفرین از طریق سازماندهی برنامه‌های آموزشی و دوره‌های مربیگری برای افزایش تعداد زنان کارآفرین و سرعت بخشیدن به اقتصاد کشور است.

ارزش‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

تعریف ارزش‌های فرهنگی

ارزش‌های فرهنگی، ارزش‌هایی هستند که ماهیت و ذات فرهنگی دارند و معرفی کننده ارزش‌های فرهنگی مطلوب در حوزه‌های فرهنگی هستند.

ارزش‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

با توجه به تاریخ، فرهنگ و تمدن ریشه دار ایران، ارزش‌های فرهنگی آن نیز بسیار متنوع و متعدند؛ برخی از این ارزش‌ها بسیار با سابقه و قدیمی‌اند و از تاریخ باستان تاکنون جزئی از فرهنگ ایرانی به شمار می‌آیند. برخی از ارزش‌ها پس از ورود اسلام به ایران و پذیرفته شدن آن از سوی مردم ایران ایجاد شدند. برخی نیز به دوره‌های جدید متعلق‌اند و تحت تاثیر فرایند نوسازی کشور ایجاد شده‌اند. پژوهشگران ارزش‌های فرهنگی را به دو دسته سنتی و مدرن تقسیم کرده‌اند. آن‌ها اصلی‌ترین ارزش‌های سنتی را ارزش‌هایی مانند ارزش‌های دینی، خانوادگی، ارشدیت، و جمع‌گرایی می‌دانند و مهم‌ترین ارزش‌های مدرن را تنوع طلبی، لذت طلبی، استقلال، جاه‌طلبی، فردگرایی و کسب تجربه‌ی جدید معرفی کرده‌اند.

نهادهای غیر رسمی زنان مالزی و ترویج ارزش‌های فرهنگی ایران

با توجه به فعالیت‌های سازمان مردم نهاد زنان مالزی، ارزش‌های همسو را می‌توان به چهار بخش تقسیم کرد:

  1. ارزش‌های اعتقادی و دینی مشترک
  2. ارزش‌های فرهنگی و آموزشی
  3. ارزش‌های مربوط به زنان و خانواده
  4. ارزش‌های حقوقی و سیاسی

راهکارها

از نظر نویسنده برخی از راهبردهایی که استفاده از ظرفیت های نهادهای مردم نهاد زنان را برای ترویج ارزش‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی ممکن می‌سازد، عبارت است از:

  1. تمرکز و برنامه‌ریزی بر فعالیت عمده و اصلی این نهادها
  2. تلاش برای معرفی ابعاد مثبت و اصلاح نگرش‌ها
  3. استفاده از ویژگی‌های بنیادین و ساختاری نهادهای غیر رسمی
  4. افزایش اعتمادسازی
  5. هم اندیشی و راهبرد

کلید واژه

سازمان‌های غیررسمی و مردم‌نهاد، مالزی، جامعه زنان، همکاری فرهنگی، ارزش‌های فرهنگی و جمهوری اسلامی ایران.

منبع