سیاست پژوهشی عفاف و حجاب در ایران

از ویکی‌جنسیت

عنوان کتاب

سیاست‌پژوهشی عفاف و حجاب در ایران

مقدمه

تنظیم مباحث کتاب در قالب پنج فصل است؛ فصل اول به معرفی چهارچوب و فرایند تحقیق می‌پردازد؛ فصل دوم به تحلیل و تبیین مسئله عفاف جنسی اختصاص‌یافته است؛ در فصل سوم، مبانی گوناگون مؤثر در سیاست‌های عفاف و حجاب به‌ویژه مبانی ارزشی، فقهی، حقوقی و فلسفی بررسی خواهند شد؛ فصل چهارم مشتمل بر مباحث اصلی کتاب یعنی تجزیه و تحلیل راهبردها و راه‌حل‌های پیشنهادی برای مسئله عفاف جنسی با نگاهی چندجانبه به دلایل انتخاب، ظرفیت‌ها، موانع اجرا، برآورد احتمال اجرا و پیش‌بینی پیامدهای اجرا یا عدم اجرای آن‌هاست. سرانجام در فصل پنجم، نتایج پایانی تحقیق در قالب توصیه‌های سیاستی به سیاست‌‌گذاران عرصه عفاف و حجاب بیان شده است. تلاش بر آن است که در این توصیه‌ها ضمن پرهیز از اکتفا به بیان سیاست‌های کلی و فاقد چشم‌انداز روشن از حیث بسترها و مسیر تحقق، تدابیر اجرایی خاصی نیز پیشنهاد شوند.

فصل اول: چارچوب و فرایند تحقیق

این تحقیق نه ناظر به سطوح نظری مانند آرمان ها، ایدئولوژی‌ها و رسالت‌هاست و نه ناظر به سطوح برنامه‌ریزی اجرایی و عملیاتی، بلکه کانون توجه آن بررسی تحلیلی راهبردها، سیاست‌ها و اقدامات مطلوب و مورد انتظار از نظام اسلامی در زمینه تحکیم عفاف جنسی است؛ با این هدف که در پایان به مجموعه‌ای فراگیر از بایدها و نبایدها و الزامات تحکیم عفاف در بخش‌های گوناگون زندگی اجتماعی بیانجامد و بر این اساس توصیه‌هایی معطوف به عمل در اختیار سیاست‌گذاران برای تدوین سیاست‌های لازم یا اصلاح سیاست‌های موجود قرار دهد. ‏به این ترتیب می‌توان این تحقیق را متعلق به حوزه سیاست‌پژوهی در حوزه عمومی قلمداد کرد. سیاست عمومی بر حسب یکی از تعاریف، عبارت است از: " مجموعه‌ای از تصمیمات مرتبط که یک کنشگر یا گروهی از کنشگران سیاسی در خصوص انتخاب اهداف و وسایل دستیابی به آنها در موقعیتی خاص اتخاذ می‌کنند؛ موقعیتی که القاعده آن تصمیمات باید تحت قدرت آن کنشگران باشند". بر این اساس سیاست‌پژوهی، تحقیق درباره مسائل اجتماعی اساسی و مهم برای نیل به روندهای عملی واقع بینانه در حل و تقلیل این مسائل و ارائه توصیه‌های معطوف به عمل به سیاست‌گذاران است.

فصل دوم: تحلیل مسئله

نویسنده، در این فصل پس از بیان مسئله، به آسیب‌شناسی اقدامات قبلی در زمینه عفاف و حجاب پرداخته واز پنج مانع به عنوان مهمترین موانع یاد نموده است که عبارتند از: ۱. بی‌توجهی به ظرفیت‌های اجرائی موجود؛ ۲. عدم اتکای خطی مشی عفاف و حجاب بر پیمایش‌های میدانی ۳ . فقدان حمایت یا کمبود حمایت عمومی با خط و مشی عفاف و حجاب؛ ۴ مبهم‌بودن و عدم شفافیت در تعريف پوشش مناسب؛ ۵. استفاده از ابزارهای سلبی و تهدید به جای ابزار های ایجابی و تشویقی. در گام بعد به تبیین و توصیف وضعیت موجود عفاف و حجاب در ایران پرداخته است؛ به همین منظور از مهمترین عوامل فردی و اجتماعی نامبرده است بر حسب این مدل، شش عامل فردی شامل ضعف دینداری، کاستی های اخلاقی، ضعف آگاهی های جنسی، ارضا نشدن مشروع نیازهای جنسی و عاطفی، حفظ نشدن حریم جنسی و عدم کفاف مالی و ده عامل اجتماعی شامل ضعف آموزش و فرهنگ‌سازی ، ضعف حمایت، نابسامانی محیط، تغییرات فرهنگی، کاستی‌های اقتصادی، کاستی‌های پژوهشی، کاستی‌های قانون گذاری، کاستی‌های سیاست‌گذاری، ضعف نظارت و اقدامات عفاف ستیزانه را از عوامل اصلی افول عفاف جنسی به شمار آورده است. گفتنی است در این مدل از عوامل ثابتی مانند میل غریزی جنسی، وراثت، هورمون‌های جنسی و حس کنجکاوی نام برده نشده است چرا که این گونه عوامل امور مفروض قلمداد شده‌اند.

فصل سوم: مبانی فلسفی و هنجاری سیاست پردازی

بخشی از مبانی مؤثر در سیاست‌گذاری عفاف و حجاب، مبانی فلسفی مختلف از قبیل مبانی معرفت‌شناختی، مبانی انسان‌شناختی، مبانی هستی‌شناختی و مبانی ارزش‌شناختی اند که بخش نخست این فصل به بررسی مبانی معرفت‌شناختی اختصاص دارد؛ دین به عنوان منبع معرفت، در زمان‌های متأخر از عصر نزول و نزول وحی و عصر حضور اهل بیت علیهما‌السلام در قالب گزاره‌ها و مضامین متون دینی تجلی یافته است. مقصود از متون دینی، متون اصلی اسلام شامل قرآن کریم و منابع مشتمل بر احادیث و سیره عملی پیامبر اکرم، امامان معصوم و حضرت فاطمه زهرا سلام الله‌علیها است. بنابر این منابع تفسیری فقهی و اخلاقی که توسط عالمان دین تألیف شده‌اند، از متون دینی به شمار نمی‌آیند و صرفاً منابعی برای فهم مضامین متون اصلی قلمداد می‌شوند. عموم اندیشمندان مسلمان بر حجیت عقل، دین، شهود و تجربه به عنوان منابع چهارگانه معرفت تأکید کرده‌اند. در بخش دوم این فصل، به بررسی برخی مبانی انسان‌شناختی در بینش اسلامی که شامل فطرت، عقلانیت، اراده گرایی، تفاوت‌های ایمانی و تفاوت‌های جنسی طبیعی که می‌توانند نقش تعیین‌کننده‌ای در سیاست‌های عفاف و حجاب داشته باشند، پرداخته است.

فصل چهارم: تحلیل راه‌حل‌های پیشنهادی

این فصل به بررسی راه‌حل پیشنهادی در دو بخش معرفی کلی راه‌حل‌ها و ارزیابی آنها می‌پردازد. در بخش نخست، ابعاد راه‌حل در قالب راهبردهای اصلی و فرعی گسترش زندگی عفیفانه به طوری کلی معرفی می‌شوند. در بخش دوم، ارزیابی را‌ه‌حل از طریق بررسی دلایل ترجیح راهبردهای پیشنهادی و راهبردهای محتمل دیگر، شناسایی کلی ظرفیت های نهادی و مردمی کشور برای اجرای راهبردها شناسایی موانع اجرای راهبردها و در نهایت پیش‌بینی‌ها یی دربارهٔ امکان اجرا‌شدن، میزان دستیابی به اهداف و پیامدهای اجرا شدن یا نشدن آنها صورت خواهد گرفت. بر این اساس، چهار راهبرد اصلی برای مسئله عفاف جنسی شامل "تعلیم و تربیت"، "حمایت"، "قانون گذاری" و "نظارت" را به عنوان راه‌حل پیشنهادی این تحقیق می‌توان مطرح کرد که برخی از آنها چند راهبرد فرعی را در برمی‌گیرند. به طور خاص، بررسی راهبردهای آموزش، فرهنگ‌سازی و گسترش مشاوره ذیل عنوان تعلیم و تربیت، بررسی راهبرد‌های استخدام و تأمین خدمات درمانی ذیل عنوان حمایت و بررسی راهبرد ساماندهی محیط ذیل عنوان نظارت می‌تواند صورت گیرد؛ در نتیجه، نهادهای حاکمیتی و نیز نهادهای مدنی پشتیبان و همسو مانند حوزه های علمیه و تشکل‌های مردمی باید برای حل مشکل عفاف در جامعه با عنایت به مجموعهٔ عوامل مؤثر در عفاف، این راهبردهای چهارگانه را به اجرا درآورند.

فصل پنجم: توصیه‌های سیاسی به به سیاست‌گذاران

بر اساس جمع‌بندی فصل چهارم، اگر بخواهیم تصویری کلی از محورهای سیاستگذاری عفاف و حجاب، مبتنی بر راه حل پیشنهادی ارائه دهیم، می‌توانیم آن را در دو بخش سیاست های محتوایی و سیاست‌های ساختاری، ترسیم کنیم: الف. محورهای اصلی سیاست‌های محتوایی که شامل: تقویت دینداری و اخلاق، تدوین سند هنجاری عفاف جنسی، مقابله با رسانه های عفاف ستیز و تحقق دانش و دانشگاه اسلامی می باشد. ب: محورهای اصلی سیاست‌های ساختاری که شامل: تأسیس شورای عالی عفاف، تشکیل کارگروه‌های تخصصی، تاسيس قرارگاه اطلاعاتی جنگ عفاف، کتب درسی و کادر مدارس، تربیت نیروی انسانی متعدد، حمایت از آمران به معروف و برخوردانتظامی و قضایی می‌شود. در قسمت توضیح سیاست‌ها به تفکیک، در خلال ۴۵ محور به توضیح ۴۵ راهکار یا سیاست تعلیمی، حمایتی، تقنینی، نظارتی و فرابخشی پرداخته است. به عنوان نمونه به چند سیاست و نهاد مسئول به آن اشاره می‌شود: سیاست شماره ۱: تدوین سند هنجاری مرجع و مورد وفاق نسبی در باب عفاف و حجاب؛ نهاد مسئول، شورای عالی عفاف - کارگاه پژوهش. سیاست شماره ۲: اهتمام به اتمام تبیین مبانی و تبلیغ ارزش ها و احکام شرعی عفاف جنسی با شیوه‌های مناسب؛ نهادهای مسئول: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت بهداشت، سازمان صدا و سیما، نیروی انتظامی و معاونت پیشگیری قوه قضاییه. سیاست شماره ۳: فرهنگ‌سازی صحیح ازدواج موقت، چند همسری و ازدواج مجدد؛ نهاد مسئول حوزه‌های علمیه با همکاری سازمان صدا و سیما. سیاست شماره ۴: پیشگیری انتظامی از رفتارهای غیر عفیفانه؛ نهاد مسئول: نیروی انتظامی. سیاست شماره ۵: اتخاذ سیاست‌های جامع در جهت تسهیل ازدواج و تحکیم خانواده؛ نهادهای مسئول: شورای عالی عفاف- کارگاه پژوهش با همکاری همه نهادها و دستگاه‌ها.

منبع

مؤلف: حسین بستان (نجفی)، سیاست‌پژوهشی عفاف و حجاب، ناشر: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و ناشر همکار: جبهه فرهنگی حجاب و عفاف، چاپ اول: تابستان ۱۳۹۹.