شبهه مسجد رفتن زنان

از ویکی‌جنسیت
بیان شبهه

طبق روايات، مساجد زنان، خانه آنهاست و به نماز جماعت نروند. این مطلب در عصر حاضر که زنان در عرصه های مختلف حضور دارند چگونه قابل جمع است؟

بررسی

برخى از روايات، ناظر به مقام تعارض يا تزاحم حقوق و تكاليف و مسئوليت‏ هاست. به عبارت ديگر هر گاه حضور زنان در مساجد براى عبادت، مزاحم انجام وظيفه مادرى نسبت به فرزندان و يا همسرى باشد و يا نحوه حضور در تعارض با ساير ارزش‏هاى اسلامى باشد مثلاً حضور در جمعه و جماعات بهانه يا باعث اختلاط زن و مرد گردد، نارواست. بنابراين، مساجد زنان، خانه آنهاست و چنانچه زنانى به قصد قربت دوست داشته باشند در مسجد عبادت كنند ولى به دليل موانع يادشده، فرصت حضور نيابند؛ خداى متعال همان ثواب عبادت در مسجد را به آنها عنايت خواهد كرد.

بنا بر آنچه گفته شد؛ اسلام با وضع چنين قوانينى بيش از پيش به تحكيم خانواده و حفظ شخصيت زن مى ‏انديشد و شخصيت زن و تحكيم خانواده از نظر اسلام اهميت بيشترى دارد. همچنين حضور در جماعت و جمعه، معمولاً با دشوارى ‏هايى همراه است از اين رو اسلام براى رعايت حال زنان و نيز برداشتن رنج و مشقّت شركت در نماز جمعه و جماعت، اين تكليف را از آنان برداشته است. اگر چه در اسلام سفارش شده است تا زنان نمازشان را در منزل بخوانند و اين براى آنان از حاضر شدن در جماعت و مسجد بهتر است «عن أبى عبدالله عليه ‏السلام أنه قال: خير مساجد نسائكم البيوت» .[۱]

امام صادق عليه‏ السلام فرمود: «بهترين مساجد براى زنان شما، خانه ‏هايتان است». اما اين بدان معنا نيست كه از نظر ثواب محروم بمانند زيرا اين با عدل خدا سازگار نيست كه راه كسب ثواب را مسدود نمايد بلكه همان ثواب جماعت به وى داده مى ‏شود «قال النبى صلى ‏الله ‏عليه ‏و‏آله: صلاة المرأة وحدها فى بيتها كفضل صلاتها فى‏ الجمع خمسا و عشرين درجة» [۲]؛ «پيامبر اكرم صلى‏ الله‏ عليه ‏و‏آله فرمود: نماز زن به تنهايى در خانه‏ اش، مانند فضيلت نماز وى در جماعت است با بيست ‏وپنج درجه». كما اينكه در باب جهاد هم همين‏گونه است يعنى اگر زنان از حضور در ميدان جنگ تكليف از آنان برداشته شده است و تنها مردان هستند كه به ميدان جهاد و مقام مجاهد دست مى ‏يابند اما در مورد زنان هم براى جبران ثواب جهاد خوب شوهردارى قرار داده شده است.

«عن النبى صلى ‏الله ‏عليه ‏و‏آله قال: جهاد المرأة حسن التبعل لزوجها»[۳] ؛ «جهاد زن، نيكو شوهردارى است». البتّه زنان مى‏ توانند با حفظ حجاب كامل و شئون اسلامى در نماز جماعت و جمعه حضور پيدا كنند و نمازشان نيز صحيح است و اگر حضور ايشان جنبه دفاع از دين، ولايت و نظام اسلامى باشد، ترجيح دارد چنان كه حضرت زهرا عليهاالسلام در مسجد حضور پيدا كرد.


پانویس

  1. . علامه مجلسى، بحارالأنوار، ج80، ص371، ح32.
  2. . علامه مجلسى، بحارالأنوار، ج80، ص371، ح31.
  3. . همان، ج100، ص247، ح28.