عفت در تفسیر تسنیم

از ویکی‌جنسیت


در جستجوی واژه «عفت» در 24 جلد از نسخه الکترونیکی تفسیر تسنیم [۱] 56 صفحه مورد یافت شد. اما در قرآن کریم از مشتقات ریشه «عفف» تنها در چهار آیه به کار رفته است. واژه «وَ لْيَسْتَعْفِف‏» در آیه 33 سوره نور و واژه «وأن یستَعفِفنَ» در آیه 60 از سوره نور که در مورد حجاب و عفاف هستند و دو واژه دیگر «التَّعَفُّف‏» در آیه 273 سوره بقره و واژه «فَلْيَسْتَعْفِف‏» در آیه 6 سوره نساء در مورد عفت و خویشتن داری در فقر به کار رفته‌اند.

«التّعَفُّف» [۲]: تعفُّف، اختیار كردن عفاف و پذیرش عفت است. عفت یعنی حفظ نفس از تمایلات و شهوات نفسانی، چنان‏كه تقوا حفظ نفس است از محرمات بیرونی. تمایلات نفسانی به اختلاف افراد و موارد مختلف می‏‌شود، از این‏‌رو عفاف هر یك از زن، مرد، پیر، جوان، فقیر، غنی و... متناسب با اوست چنان‏كه تعفُّفِ فقیر، به قناعت او و ساختن به دارایی اندك است. [۳] تعفُّف مانند تمهُّر، مفید مبالغه است نه تكلُّف. [۴] همچنین «فَلیستَعفِف» [۵] از ماده «عفَّ» است و عفّت به معنای حصول حالتی نفسانی است كه از غلبه شهوت جلوگیری می‏‌كند. [۶] خواه شهوت مال، غریزه یا... باشد. [۷] بنابراین عفت ورزیدن در قرآن كریم هم در مسائل غریزه‏ای به كار رفته است و هم در مسائل مالی.

عفت در امور حجاب و عفاف

1. آیه 33 از سوره نور در مسائل غریزی می‌فرماید: «ولیستَعفِفِ الَّذینَ لایجِدونَ نِكاحاً حَتّی یغنِیهُمُ اللهُ مِن فَضلِه: كسانی كه از نظر مالی توان ازدواج ندارند تا وقتی كه خداوند آنان را از فضل خود قدرت مالی بخشد باید پاكدامنی پیشه كنند و كسانى كه [وسيله‏] زناشويى نمى‏‌يابند، بايد عفت ورزند تا خدا آنان را از فضل خويش بى‏‌نياز گرداند».

2. آیه 60 از سوره نور راجع به زنان پیری كه امید نكاح و ازدواج در آنان نیست می‌فرماید: «والقَواعِدُ مِنَ النِّساءِ الّتی لایرجونَ نِكاحاً فَلَیسَ عَلَیهِنَّ جُناحٌ أن یضَعنَ ثیابَهُنَّ غَیرَ مُتَبَرِّجاتٍ بِزینَةٍ وأن یستَعفِفنَ خَیرٌ لَهُنَّ: و بر زنان از كار افتاده‏اى كه [ديگر] اميد زناشويى ندارند گناهى نيست كه پوشش خود را كنار نهند [به شرطى كه‏] زينتى را آشكار نكنند؛ و عفت ورزيدن براى آنها بهتر است».

عفت در امور مالی

1. سوره بقره، آیه 273 است كه درباره كسانی است كه در عین فقر و تهی‌دستی عفّت می‏‌ورزند می‌فرماید: «لِلفُقَراءِ الَّذینَ اُحصِروا فی سَبیلِ اللهِ لایستَطیعونَ ضَرباً فِی الأرضِ یحسَبُهُمُ الجاهِلُ أغنِیاءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعرِفُهُم بِسِیماهُم لایسْئلونَ النّاسَ إلحافا: [اين صدقات‏] براى آن [دسته از] نيازمندانى است كه در راه خدا فرومانده‌‏اند، و نمى‌‏توانند [براى تأمين هزينه زندگى‏] در زمين سفر كنند از شدّت خويشتن‌‏دارى، فردِ بى‏‌اطلاع، آنان را توانگر مى‌‏پندارد». ایشان نه به فقر تظاهر و نه دست گدایی به سوی كسی دراز می‏‌كنند، بلكه آبرومندانه زندگی می‏‌كنند، به گونه‌‏ای كه دیگران كه از وضع داخلی آن‏ها آگاه نیستند، آنان را توانگر می‌‏پندارند.

2. آیه 6 از سوره نساء پس از سفارش درباره اموال یتیمان درباره عفت‌‏ورزیِ ولی از اموالِ آنان می‏فرماید:«ومَن كانَ غَنِیاً فَلیستَعفِف ومَن كانَ فَقِیراً فَلیأكُل بِالمَعروف: و آن كس كه توانگر است بايد [از گرفتنِ اجرت سرپرستى‏] خوددارى ورزد؛ و هر كس تهي‌دست است بايد مطابق عرف [از آن‏] بخورد».

  • در دو آیه از قرآن كریم به عفت ورزیدن در مسائل غریزه‌‏ای سفارش شده است.

پانویس

  1. از ابتدای قرآن تا آیه 24 سوره انعام.
  2. آیه 273 سوره بقره.
  3. ر.ك: التحقیق؛ ج 8؛ ص 180؛ «ع ف ف».
  4. مفردات؛ ص 573؛ «ع ف ف»؛ و ر.ك: تسنیم؛ جلد 12؛ صفحه 493.
  5. آیه 6 سوره نساء.
  6. مفردات؛ ص573؛ «ع ف ف».
  7. تسنیم؛ جلد 17؛ صفحه 360.

منابع

  • قرآن کریم؛ ترجمه فولادوند.
  • جوادی آملی عبدالله تسنیم تفسیر قرآن کریم؛ ج 12 و 17؛ تحقیق و تنظیم شهرودی، رزقی و اشرافی، حسین؛ چاپ اوّل؛ مرکز نشر إسراء؛ قم؛ 1396ش.
  • مصطفوى، حسن‏؛ التحقيق في كلمات القرآن الكريم‏؛ ج 8؛ ؛چاپ اول‏؛ ناشر: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي‏؛ تهران‏؛ 1368 ش‏.
  • راغب اصفهانی، حسین بن محمّد؛ المفردات فی غریب القرآن؛ دار العلم الدارالشّامیه؛ دمشق/بیروت؛ 1412ق.