قانون تأمین زنان و کودکان بی سرپرست

از ویکی‌جنسیت

متن آیین‌نامه

ماده 1 محور و اساس حمایت‌ها و اقدامات اجرایی موضوع این آیین‌نامه عبارت است از ایجاد امنیت اجتماعی و اقتصادی و فراهم کردن زمینه‌ها و موجبات‌ عادی‌سازی زندگی زنان و کودکان بی‌سرپرست موضوع ماده (2) قانون تأمین زنان و کودکان بی‌سرپرست که از این پس در این آیین‌نامه به اختصار قانون نامیده‌ می‌شود.

‌ماده 2 کودکان بی‌سرپرست مشمول قانون با هماهنگی نیروی انتظامی مورد شناسایی قرار می‌گیرند و پس از تحقیقات اولیه و طی مراحل قانونی از طریق‌مراجع ذیصلاح قضایی به سازمان بهزیستی کشور معرفی می‌شوند.

‌*تبصره در موارد اضطراری به منظور حفظ سلامت کودکان، واحدهای بهزیستی رأساً کودکان کمتر از هفت سال را با رعایت ضوابط، پذیرش موقت می‌کنند و‌متعاقب آن مدارک و گزارش‌های لازم را به مراجع ذیصلاح قضایی ارسال و اعلام می‌کنند.

ماده 3 مشمولان موضوع مواد (3) و (6) قانون همچنین مشمولانی که در نتیجه اقدامات حمایتی و خدمات و تسهیلات دریافتی به تشخیص مددکاران و تأیید‌ مدیران مسئول، توانایی لازم را برای گذارندن زندگی عادی و خود اتکایی کسب کرده باشند، از شمول اقدامات حمایتی خارج می‌شوند و مجاز به استفاده از‌حمایت‌های موضوع این آیین‌نامه نیستند.

ماده 4 اقدامات اجرایی به منظور ایجاد حمایت‌های اجتماعی و اقتصادی از زنان و کودکان بی‌سرپرست: ‌*خدمات آموزشی و تربیتی در سطوح آمادگی و پیش‌دبستانی تا تحصیلات عالی

  • خدمات کاریابی و اشتغال
  • مددکاری، مشاوره و راهنمایی
  • نگهداری و مراقبت از افراد نیازمند به ویژه کودکان و سالمندان، متناسب با نیازهای و شرایط سنی و جنسی و اجتماعی هر فرد یا خانواده تحت پوشش به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم تا حصول اطمینان از بازتوانی و خوداتکایی کامل آنان توسط سازمان بهزیستی کشور و سازمان‌های بهزیستی استان‌ها
  • ‌تبصره 1

پسران بی‌سرپرست تا رسیدن به سن قانونی - موضوع ماده (79) قانون کار - و دختران بی‌سرپرست تا زمانی که ازدواج نکرده باشند، مشمول پذیرش‌در واحدهای نگهداری شبانه‌روزی می‌شوند.

  • تبصره 2

دختران بی‌سرپرستی که واجد شرایط پذیرش در واحدهای شبانه‌روزی نباشند، بنا به تشخیص سازمان بهزیستی از حمایت‌های موضوع این آیین‌نامه‌ بهره‌مند می‌شوند.

  • تبصره 3

به منظور جلوگیری از جدایی فرهنگی و اجتماعی کودک از فرهنگ بومی خود و فراهم شدن زمینه بازگشت به خانواده و اجتماع، حتی‌الامکان‌ کودکان بی‌سرپرست در شهرهای محل تولد یا شهرهای همجوار پذیرش و نگهداری می‌شوند و در صورتی که در بدو پذیرش، والدین یا بستگان کودک شناسایی‌شوند، به منظور پیشگیری از ورود کودکان به واحدهای شبانه‌روزی و حفظ نهاد خانواده در صورت نیاز نسبت به ارائه حمایت‌های مالی، فرهنگی و اجتماعی‌ طبق ضوابط و آیین‌نامه‌های مربوط اقدام می‌شود.

  • تبصره 4

شرایط خانواده‌های داوطلب واجد شرایط و نحوه نگهداری آنها بر اساس دستورالعمل اجرایی مورد عمل سازمان بهزیستی کشور تعیین می‌شود.

‌ماده 5 پرداخت‌های غیر مستمر، ناظم بر فراهم ساختن و تهیه امکانات، ابزار و وسایل حرفه‌آموزی، کار و اشتغال، تأمین هزینه‌های کارآموزی و آموزش‌های فنی و‌حرفه‌ای، پرداخت سرمایه کار و تأمین هزینه‌های تشکیل خانواده و ازدواج به تناسب شرایط و توانایی‌های جسمی، اجتماعی و اقتصادی مشمولان است که‌سالانه در حد اعتبارات مصوب در برنامه‌های مربوط توسط سازمان بهزیستی کشور و سازمان‌های بهزیستی استان‌ها به مشمولان نیازمند و واجد شرایط اختصاص‌ می‌یابد.

  • تبصره

مستمری ماهانه خانواده‌هایی که از سرمایه کار و اشتغال و ابزار و وسایل کار استفاده می‌کنند، حداکثر پس از شش ماه از تاریخ استفاده، قطع می‌شود.

ماده 6

  • مستمری ماهانه:
  1. افرادی که به تنهایی زندگی می‌کنند و خانواده‌های دو نفره، حداکثر 30% حداقل مستمری ماهانه مشمولان قانون استخدام کشوری در هر سال
  2. خانواده‌های سه نفره، حداکثر 35% حداقل مستمری ماهانه مشمولان قانون استخدام کشوری در هر سال
  3. خانواده‌های چهار نفره، حداکثر 40% حداقل مستمری ماهانه مشمولان قانون استخدام کشوری در هر سال
  4. خانواده‌های پنج نفر و بیشتر، حداکثر 50% حداقل مستمری ماهانه مشمولان قانون استخدام کشوری در هر سال
  • تبصره

کلیه پرداخت‌های یاد شده به صورت نقدی و حتی‌المقدور توسط سیستم بانکی با توجه به اعتبارات دستگاه پرداخت‌کننده تا حداکثر میزان تعیین شده،‌انجام می‌شود.

  • هزینه تحصیلات

‌هزینه تحصیلات برای هر یک از دانش‌آموزان و دانشجویان خانواده‌های تحت حمایت، حداکثر معادل 5.000 ریال در ماه تعیین می‌شود.

  • حق سرانه بیمه خدمات درمانی

‌حق سرانه بیمه خدمات درمانی برای هر یک از زنان و کودکان بی‌سرپرست معادل رقم مصوب هر ساله از محل اعتبارات موضوع ماده (14) قانون بیمه همگانی‌ خدمات درمانی کشور - مصوب 1373 - در اختیار کمیته امداد امام خمینی (‌ره) قرار می‌گیرد. کمیته یادشده موظف است کلیه خانواده‌ها و افراد مشمول این‌آیین‌نامه را تحت پوشش بیمه خدمات درمانی درآورد.

  • هزینه نگهداری

‌بخشی از هزینه نگهداری و مراقبت از کودکان بی‌سرپرست و زنان سالمند مشمول، در مراکز نگهداری شبانه‌روزی غیر دولتی همچنین مراکزی که به شکل هیأت‌امنایی اداره می‌شوند، به صورت سرانه توسط سازمان بهزیستی تأمین و پرداخت می‌شود. سازمان بهزیستی موظف است اولویت امر نگهداری افراد مشمول را‌در میان خانواده‌های داوطلب واجد صلاحیت فراهم کند و شرایط را با پرداخت هزینه سرانه نگهداری تعیین شده رعایت نماید و گسترش دهد.

‌*تبصره 1 هزینه نگهداری و مراقبت از مشمولان نیازمند در مراکز نگهداری وابسته به سازمان بهزیستی، کمک آن از محل اعتبارات جاری این سازمان در‌ برنامه‌های ذیربط تأمین می‌شود و افرادی که در مراکز توانبخشی و حمایتی سازمان بهزیستی نگهداری می‌شوند، مشمول پرداخت‌های فوق قرار نمی‌گیرند.

‌*تبصره 2 اقدام به تأمین مسکن مشمولان نیازمند در قالب سیاستها و اقدامات حمایتی دولت با استفاده از تسهیلات اعطایی بانکی صورت می‌گیرد.

‌ماده 7 مبانی و میزان پرداخت مستمری‌های مشمولان این آیین‌نامه در سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (‌ره) هماهنگ و یکسان می‌باشد.

ماده 8 در شرایطی که انجام و ارائه خدمات آموزشی و نگهداری مشمولان این آیین‌نامه در مراکز غیروابسته به سازمان بهزیستی اعم از بخش دولتی و غیر‌دولتی یا در خانواده صورت گیرد، هزینه‌های مربوطه به صورت سرانه از محل اعتبارات مصوب سالانه سازمان بهزیستی کشور و سازمان‌های بهزیستی استان‌ها‌ پرداخت می‌شد.

ماده 9 افراد و خانواده‌های تحت پوشش علاوه بر کسب موقعیت‌ها و شرایط موضوع ماده قانون، در صورت نیل به خود اتکایی و کسب توانایی لازم برای‌ زندگی متعارف (‌به تشخیص مددکاران و تأیید مدیران ذیربط) مجاز به استفاده از حمایت‌های اقتصادی و دریافت مستمری نخواهند بود.

‌ماده 10 سازمان بهزیستی کشور و سازمان‌های بهزیستی استانها موظف به بررسی و تنظیم برنامه‌های اجرایی و ارائه و طرح آن در قالب بودجه عملیاتی سالانه‌ پیشنهادی به سازمان برنامه و بودجه برای ایجاد تعادل لازم بین حجم و میزان فعالیت‌ها و اقدامات و منابع اعتباری قابل تخصیص سالانه هستند.

ماده 11 سازمان بهزیستی کشور و سازمان‌های بهزیستی استانها موظفند ضمن اعمال نظارت مستمر و برنامه‌ریزی شده بر مراحل اجرایی اقدامات، گزارش‌ اقدامات و فعالیت‌های انجام‌یافته را هر شش ماه یک بار به سازمان برنامه و بودجه ارسال کنند.

ماده 12 در اجرای مواد (7) و (8) قانون، سازمان بهزیستی مکلف است موارد تخلف را پس از بررسی و تشخیص تخلفات به مراجع ذیصلاح قضایی منعکس‌ و متخلفات را به تشکیل پرونده برای اعمال مجازات‌های مالی مقرر در ماده (7) قانون معرفی کند.

‌ماده 13 وزارت امور اقتصادی و دارایی به منظور نگهداری حساب مبالغ واریزی جرایم موضوع مواد (7) و (8) قانون، حساب جداگانه‌ای به عنوان سازمان‌ بهزیستی کشور افتتاح می‌کند. مبالغ واریز شده به حساب یاد شده همچنین مشارکت‌های مردمی و هدایای نقدی مردم به سازمان بهزیستی در اجرای قانون، به‌عنوان بخشی از منابع تأمین اعتبار اقدامات اجرایی قانون محسوب می‌شود.

ماده 14 سازمان بهزیستی کشور موظف است مددکاران (‌ترجیحاً مددکاران زن) خود را برای نظارت و آگاهی از وضعیت کودکان و زنان سالمند سپرده شده به‌ خانواده‌های داوطلب و مراکز، اعزام کند.

منابع

  • تصویب : 1374/05/11