قانون کاربردی ازدواج و طلاق سوئیس

از ویکی‌جنسیت

در چه مواردی حکم به طلاق در سوئیس داده می‌شود

1-یکی از زوجین بایستی در سوئیس اقامت داشته و حداقل برای یک سال در سوئیس زندگی کرده باشند. اگر خواهان حداقل یکسال در سوئیس زندگی کرده باشد، دادگاه محل اقامت خواهان یا دادگاه محل اقامت خوانده، صالح به رسیدگی دعوای طلاق هستند. قانون سوئیس به طلاق حکم می‌دهد مگر اینکه زوجین، شهروندی مشابه یکدیگر که سوئیسی نیست داشته باشند و صرفا یکی از آنها در سوئیس اقامت داشته باشد. در این صورت حقوق و مقررات شهروندی اصلی آنها اجرا می‌شود. بکار بردن مقررات سوئیس در پروسه طلاق لزوما به معنی استفاده از این مقررات در سایر موارد فرعی نظیر تقسیم اموال مشترک و صلاحیت نگهداری از فرزندان نیست.

2-تقاضای طلاق باید در دادگاه بخش، محلی اقامه شود که زوجین یا یکی از آن‌ها اقامت دارد.

3-پروسه طلاق برای افراد غیرهم‌جنسگرا مشابه افراد همجنس گرا ست.

4-چنانچه هر دو طرف تقاضانامه طلاق را تکمیل کنند پروسه طلاق ساده‌تر هست. در این مورد هر دو بایستی نامه‌ای به دادگاه بنویسند مبنی بر اینکه قصد جدایی دارند(نیاز به ارائه هیچ دلیلی نیست).

5-اغلب دادگاه‌ها توافق‌نامه‌ای در خصوص مشکلات احتمالی در مورد اموال مشترک، نفقه فرزندان و... نیاز دارند.

6-اگر یکی از زوجین درخواست طلاق بدهد حکم طلاق پس از 2 سال صادر می‌شود (با وجود عدم زندگی مشترک در یک خانه)این مدت زمان حداقل تایمی‌ست که ممکن است تحت شرایطی افزایش یابد.

7-از زمان ارائه مدارک به دادگاه تا جلسه رسیدگی، معمولا 2 ماه زمان می‌برد. در هرزمان در طول پروسه طلاق امکان مطالبه اطلاعات بیشتر از سوی دادگاه هست.

سه روش طلاق در سوئیس

1-درخواست مشترک طلاق همراه با یک توافق‌نامه جامع زوجین بطور مشترک درخواست طلاق می‌کنند و هم‌زمان مدارکی دال بر پیامدهای آن در خصوص فرزندان ارائه می‌نمایند.

2-درخواست مشترک طلاق همراه با یک توافق‌نامه جزئی. زوجین بطور مشترک درخواست طلاق می‌کنند ولی در خصوص موضوعاتی که به توافق نرسیده‌اند از دادگاه می‌خواهند که تصمیم‌گیری کند.

3-طلاق به تقاضای یکی از زوجین بعد از جدا زندگی کردند درخواست طلاق می‌تواند از سوی یکی از زوجین باشد به شرطی که هنگام ارائه تقاضانامه طلاق،زوجین برای حداقل 2 سال جدا از یکدیگر زندگی کرده باشند.

مدارک مورد نیاز برای طلاق

1-مدارک شناسایی.

2-شناسنامه خانوادگی (در صورت ازدواج یا بچه‌دار شدن در سوئیس).

3-اطلاعات اجازه اقامت.

4-درخواست رسمی طلاق.

5-توافق‌نامه درخصوص دارایی‌های زناشویی و فرزندان.

6-قرارداد قبل از ازدواج در صورت وجود.

7-لیست درامد،اموال،اطلاعات مالیاتی.

8-اطلاعاتی در خصوص فرزندان

تقسیم اموال

تقسیم اموال تابع نوع رژیم زناشویی است. در سوئیس 3 نوع رژیم زناشویی وجود دارد:

1-مشارکت در اموال تحصیل‌شده.

2-اجتماع اموال.

3-تفکیک اموال.

اگر هیچ توافقی بر اموال نشده باشد و هیچ رژیم خاصی نیز در نظر گرفته نشده باشد، زوجین تحت اصول رژیم “مشارکت اموال “قرار می‌گیرند. برطبق این رژیم”مشارکت اموال”همه اموالی که توسط هریک از طرفین قبل از ازدواج یا در طول ازدواج از روشی نظیر: ارث، هدیه... بدست آمده است و متعلق به یکی از زوجین هست و همچنین همه اموالی که توسط زوجین در طول زندگی مشترک بدست آمده است بعنوان اموال مشترک در نظر گرفته شده و همگی تقسیم به 2 می‌شوند. قرارداد قبل از ازدواج، تنظیم شده در دفتر اسناد رسمی که ثبت شده باشد نیز می‌تواند تعیین کننده نوع رژیم مورد توافق زوجین باشد. بر طبق آن طرفین می‌توانند املاک جداگانه اختیار کنند.

نگهداری همسر

اصل مبنایی و اساسی در خصوص نگهداری همسر در قانون طلاق سوئیس این است که زوجین بایستی پس از طلاق بتوانند خودشان را تامین کنند. اگر یکی از طرفین نتواند از پس مخارج نگهداری خودش بربیاید برای او یک حقوق بازنشستگی معقول در نظر گرفته می‌شود یا طرف دیگر بایستی کمک معقولی کند. اینکه چه مبلغی و تا چه مدت زمانی بایستی از سوی طرف دیگر این کمک صورت گیرد به عوامل متعددی بستگی دارد که دادگاه لحاظ می‌کند نظیر طول مدت ازداوج، استانداردهای زندگی در طول مدت ازدواج، سن و وضع سلامت زوجین، درامد و اموال زوجین، شرایط همسر در سرو سامان دادن به زندگی کاری‌اش. برای مثال اگر ازدواج برای سالیان طول کشیده باشد و یکی از زوجین خودش را به تحصیل بچه‌ها اختصاص داده باشد این فرد مستحق دریافت نفقه از سوی دادگاه هست. از سوی دیگر، اگر ازدواج مدت زمان کوتاهی طول کشیده باشد و هر 2 طرف توانایی حمایت مالی از خودشان را داشته باشند هیچ نفقه‌ای مورد حکم قرار نمی‌گیرد. میزان نفقه پرداختی به نیازهای مطروحه از سوی همسر بستگی دارد نظیر درآمد و سطح زندگی متاهلی. پرداخت نفقه با تغییر وضعیت مالی از طریق ازدواج مجدد، پیداکردن شغل، بزرگ‌شدن بچه‌ها تغییر می‌کند.

توافق‌نامه نفقه و حضانت فرزند در سوئیس

از 1 جولای 2014 برای مسئولیت والدین پس از طلاق، “استاندارد نفقه مشترک” تعیین شد. بدین معنا که حتی در صورت طلاق هر دو زوجین باید در تصمیم‌گیری‌های مشترک مثل محل زندگی،انتخاب مدرسه برای کودک، همکاری و تعامل کنند. وچنانچه والدین به توافق نرسیدند دادگاه تصمیمی که برمصلحت طفل هست اتخاذ می‌کند. نفقه مجرد (غیر مشترک)در موارد خاص نظیر درخواست یکی از والدین یا... امکان تعیین دارد. هرنوع هزینه زندگی و حمایت از فرزند، بایستی به توافق طرفین برسد و مورد تایید دادگاه قرار بگیرد.

بطور معمول، هزینه نگهداری فرزند اگر یک نفر باشد 10-15% و برای 2 فرزند باشد 20-25% درامد خالص والدین هست بدون محاسبه نفقه. یا چنانچه مسئولیت نگهداری کودک را به عهده بگیرند این مبلغ کمتر است. زمانیکه فرزند به سن 18 سال برسد یا به طریقی از پس حمایت و تامین مالی خودش براید (مثلا بااتمام دوران تحصیل، امکان ورود به بازار کار را پیداکند) مسئولیت والدین تمام می‌شود.

از ژانویه 2017 برای فرزندان حاصل از ارتباط زوج‌هایی که ازدواج نکرده‌اند حقوقی مشابه فرزندان زوج‌هایی که ازدواج کرده‌اند در نظر گرفته شد. ناتوانی در پرداخت و تامین حمایت مالی فرزند بطور جدی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. در هر بخش از سوئیس به افرادی که شریک قبلی‌شان در پرداخت هزینه‌های مشترک ناتوان شده‌اند حمایت رایگان داده می‌شود. امکان درخواست برداشت مبلغ از دستمزد همسر قبلی از لحاظ حقوقی و کیفری قابل پیگیری هست.

حفظ یا تغییر نام پس از طلاق

بعد از طلاق می‌توان نامی را که در طول ازدواج با آن شناخته می‌شدید یا نامی را که قبل از ازدواج استفاده می‌کردید، بکار ببرید. برای شروع پروسه، بایستی به دفتر ثبت محلی خود اطلاع دهید. دقت کنید که اگر شما مجددا ازدواج کنید بایستی نام قبلی‌تان را حفظ کنید. فرزندان نامی را که در طول ازدواج والدین داشته‌اند حفظ می‌کنند، اما امکان تغییر نام بچه‌ها از طریق “تقاضای تغییر نام “با یک دلیل منطقی هست.

صندوق بازنشستگی طلاق

سیستم بازنشستگی سوئیس از 3 طریق فعالیت می‌کند:

1-(بازنشستگی دولت) مردان از سن 65 سالگی و برای زنان از سن 64 سالگی دریافت می‌کنند که این بازنشستگی در اثر طلاق به 2 قسمت تقسیم نمی‌شود.

2-بازنشستگی اجباری کامل: در صورتی‌ست که هر 2 نفر کارفرما و کارمند همکاری و مشارکت داشته باشند و بطور مستقیم از درامد کارمندی نشات می‌گیرد. از نظر قانون سوئیس این مورد بایستی بطور مساوی بین زوجین تقسیم شود (فارغ از نوع رژیم زناشویی که زوجین انتخاب کرده‌اند اعمال می‌شود).

3-ارثی‌ست که در طول استخدام برای دوران بازنشستگی پیش‌بینی شده است در طلاق یکی ازین 3 مورد، مورد حکم انحلال اموال مشترک هست و نتیجتاً تحت تاثیر نوع رژیم زناشویی که طرفین انتخاب کرده‌اند.

منابع