مجموعه تكميلي اقدامات اجرايي گسترش فرهنگ عفاف و حجاب

از ویکی‌جنسیت

مصوب 1398/06/12

مقدمه

عفاف و حجاب در قرآن و سنت معصومين عليهم السلام، آرمان هاي انقلاب اسلامي و رهنمودهاي امام خميني (ره) و مقام معظم رهبري (مدظله العالي)، همچنين در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و نيز سياست هاي كلي فرهنگي و فرهنگ و آداب ملي، جايگاه رفيعي دارد. سوابق اين موضوع نشان مي‌ دهد، شوراي عالي انقلاب فرهنگي در جلسه 413 مورخ 14 /11 /1376، «اصول و مباني و روش ‌هاي اجرايي گسترش فرهنگ عفاف» و در جلسه 566 مورخ 4 /5 /1384، «راهبردهاي گسترش فرهنگ عفاف» را مصوب نمود. با توجه به گذشت زمان طولاني از مصوبات پيش گفته، سرعت بالاي تغيير و تحولات فرهنگي و اجتماعي، ظهور فناوري هاي نوين و بروز مسائل نوپديد فرهنگي و اجتماعي، در جهت تكميل مصوبات پيش گفته، اين سند با عنوان «مجموعه تكميلي» تدوين شد.

  • ماده 1

هدف:

پرورش فضايل اخلاقي و فراگير شدن عفاف و رعايت حجاب شرعي و قانوني و كاهش بدحجابي.

  • ماده 2

راهبردها:

  1. مسئوليت پذيري و پاسخگويي مسئولان دستگاه هاي اجرايي و ساير دستگاههاي حاكميتي در حوزه عفاف و حجاب.
  2. به فعليت رساندن ظرفيت هاي مغفول علمي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، اجتماعي و حقوقي براي ارتقاي وضعيت عفاف و حجاب.
  3. صيانت از حريم عفت عمومي و گسترش امنيت اخلاقي.
  4. مقابله با تهديدها و جنگ نرم دشمن در حوزه عفاف و حجاب.
  • ماده 3

وظايف عمومي دستگاه ها:

اين وظايف براي جامعه هدف و مخاطب آن همه دستگاه‌ هاي اجرايي، نهادهاي عمومي، نهادهاي حكومتي و واحدهايي كه به نوعي از بودجه دولتي استفاده مي كنند، است:

  1. نظارت بر رعايت عفاف و حجاب و ارزش ها و شئونات قانوني كشور در حوزه عملكردي
  2. اصلاح آئين نامه ها، شيوه نامه ها و دستورالعمل هاي جاري در دستگاه ها در جهت تحكيم فرهنگ عفاف و حجاب و پيشگيري از بروز بدحجابي.
  3. آگاهي دهي نسبت به مزايا و پيامدهاي فردي و اجتماعي عفاف و حجاب براي كاركنان.
  4. مناسب سازي محيط كار بانوان براي تامين امنيت اخلاقي و آسايش آنان.
  • ماده 4

كليه مصوبات قبلي شوراي عالي انقلاب فرهنگي در خصوص حجاب و عفاف به قوت خود باقي است.

  • ماده 5

وظايف اختصاصي دستگاه ها:

دسته، عنوان دستگاه، شرح وظايف اختصاصي

دستگاه هاي علمي - آموزشي

  • وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

-نظارت بر بيمارستان ها و مراكز بهداشتي و درماني - دولتي و خصوصي - در جهت رعايت عفاف و حجاب كاركنان.

-حفظ حريم اخلاقي بيماران.

-حفظ حريم شرعي و امنيت اخلاقي بانوان شاغل در بيمارستان ها و مراكز تشخيصي و درماني.

  • وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و مراكز آموزش عالي و پژوهشي

-استفاده از ظرفيت دروس عمومي و معارف اسلامي براي آشنايي دانشجويان با مباني، اصول و فرهنگ عفاف و حجاب.

-مشاركت دهي والدين در نظارت و مراقبت بر رفتار فرزندانشان در محيط دانشگاه و خوابگاه ها.

  • وزارت آموزش و پرورش

-فرهنگ سازي براي متعهد شدن دانش آموزان سال اول دبيرستان تا پيش دانشگاهي مبتني بر رعايت اخلاق اسلامي و مسئوليت فردي و اجتماعي.

دستگاه هاي تبليغي - فرهنگي

  • وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي

-ساماندهي بازي هاي رايانه اي، نمادها و نشان ها و حمايت از توليدات و نمادهاي داخلي مبتني بر فرهنگ عفاف.

  • سازمان تبليغات اسلامي

-برنامه ريزي براي استفاده از ظرفيت نهاد مسجد، هيئت ها و تشكل هاي مذهبي و هيئت هاي انديشه ورزي نخبگان حوزوي و دانشگاهي در امر عفاف و حجاب و مقابله با بي عفتي .

  • سازمان صدا و سيما

-شناسايي تبليغات كالاها و محصولات مغاير با فرهنگ اسلامي و ارزش هاي عفاف و حجاب در شبكه هاي ماهواره اي و فضاي مجازي به منظور اقدامات اجرائي و ارجاع به مراجع ذیصلاح.

  • نيروي مقاومت بسيج

-ساماندهي و گسترش توانمندي ها و قابليت هاي بسيج براي توليد محتواي فرهنگي مناسب در جهت گسترش و ترويج عفاف و حجاب در فضاي حقيقي و مجازي.

  • سازمان حج و زيارت

-آموزش و توانمندسازي مديران و عوامل ستادي و اجرايي كاروان هاي زيارتي نسبت به رعايت احكام عفاف و حجاب و حفظ ظواهر و شعائر اسلامي، اجراي برنامه هاي فرهنگي و هنري و تكريم زائران محجبه.

  • سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي

-هدايت و راهبري گروه هاي علمي – فرهنگي و هنري اعزامي به خارج از كشور و نظارت بر حفظ شئونات و رعايت حجاب و عفاف.

  • ستاد احياي امر به معروف و نهي از منكر

-تشويق و تمجيد مديران، كاركنان، دستگاه ها، فعالان مردمي و نخبگان و چهره هاي مشهور فعال و موفق در امر ترويج فرهنگ عفاف و حجاب و مقابله با بدپوششي و مغاير با عفاف.

  • مركز مديديت حوزه علميه قم

-ايجاد سازكارهاي مناسب در فضاي حقيقي و مجازي براي دسترسي آسان پژوهشگران و مجريان به نتايج مطالعات و تحقيقات در حوزه عفاف و حجاب.

-توليد محتواي تبييني و اقناعي مناسب و جذاب و پاسخ به شبهات و سوالات، آگاه سازي اقشار اجتماعي از پيامدها و تبعات در فضاي مجازي و حقيقي به ويژه براي نسل جوان، تبيين تكاليف فردي و اجتماعي آحاد جامعه، دولت و حاكميت.

-آموزش و تربيت تخصصي طلاب و روحانيون مبلغ و مبلغه ويژه عفاف و حجاب براي محيطهاي آموزشي، اداري، تجاري، شهر، روستا و ... با استفاده از روش هاي نوين تبليغي .

  • سازمان اوقاف و امور خيريه

-هدايت و استفاده از نذر و وقف فرهنگي در تهيه، توليد و توزيع محصولات ماندگار در راستاي ترويج فرهنگ عفاف و حجاب، تسهيل ازدواج جوانان و مقابله با مفاسد اخلاقي در قالب نشر، كليپ، نرم افزار، سايت و فضاي مجازي.

دستگاه هاي اجرايي - پشتيباني

  • وزارت صنعت، معدن و تجارت

-نظارت بر رعايت موازين عفاف و حجاب در واحدهاي صنفي و برخورد با تخلفات حوزه توليد، توزيع و عرضه و نمايش از طريق اتحاديه ها و اتاق اصناف.

-جلوگيري از ثبت سفارش كالاهاي ضدفرهنگي (نظير پوشاك، اسباب بازي و لوازم التحريرهاي نامتعارف، هرگونه آرم و علايم و نمادهاي غربي، ...)

-ساماندهي و نظارت بر بازار البسه، نوشت افزار و ملزومات دانش آموزي و حمايت از توليدات داخلي مبتني بر فرهنگ عفاف و حجاب.

  • وزارت ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري

-گسترش و تقويت نظارت بر مؤسسات خدمات گردشگري و سياحتي، گروه هاي گردشگري، اماكن و مراكز گردشگري و ميراث فرهنگي بر رعايت قانون عفاف و حجاب.

  • نيروي انتظامي

-رصد و برآورد وضعيت عفاف و حجاب در معابر و اماكن عمومي و تجاري و بررسي روندها، پيامدها و مخاطرات احتمالي نابهنجاري هاي اخلاقي و اطلاع رساني به مراجع ذيربط.

-ممانعت از مزاحمت هاي خياباني مردان نسبت به زنان.

  • وزارت اطلاعات

-رصد و تجزيه و تحليل مداخلات بيگانگان در ابعاد مختلف موضوع عفاف و حجاب، شناسايي عوامل و عناصر، مراكز و كشف توطئه ها و فعاليت هاي سازمان يافته مروج فحشاء و بي بند و باري و انجام اقدامات بازدارنده و اطلاع رساني و هشدار به موقع به مسئولين ذيربط، مردم و گروه هاي اجتماعي مورد نظر.

-آموزش، هوشيارسازي و مصونيت بخشي مديران و كاركنان دستگاه ها و سازمان هاي اجرايي كشور در خصوص نفوذ عناصر فاسد و توطئه ها و تهديدات اخلاقي و رفتاري دشمن.

  • وزارت امور اقتصادي و دارايي

-حمايت از طراحان، واحدها و شبكه هاي تجاري فعال در حوزه عفاف و حجاب و ارائه تسهيلات بانكي مناسب.

  • وزارت كشور

-ساماندهي و توانمندسازي تشكل ها و نهادهاي مردمي فعال و مروج عفاف و حجاب.

  • سازمان امور اداري و استخدامي

-تقويت ساختار و سازمان مناسب براي اجراي وظايف اختصاصي عفاف و حجاب دستگاه هاي اجرايي كشور با استفاده از منابع و ظرفيت موجود دستگاه ها.

  • سازمان برنامه و بودجه

-ارزيابي و نظارت بر حسن عملكرد دستگاهها در اعتبارات اختصاص يافته در زمينه عفاف و حجاب.

  • سازمان مناطق آزاد تجاري، صنعتي و ويژه اقتصادي

-گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در برنامه ها و اقدامات و ممانعت از تصويب ضوابط، مقررات و طرح ها و برنامه هاي مغاير با عفاف و حجاب.

-جلوگيري از واردات، توليد، توزيع و عرضه كالاها و محصولات مغاير با ارزش هاي فرهنگي و منافي عفت عمومي.

-رصد و بررسي تغييرات آماري و وضعيت زنان سرپرست خانوار، بي سرپرست و بدسرپرست و ارايه گزارش كمي و كيفي از اقدامات حمايتي دستگاه هاي اجرايي به شوراي عالي انقلاب فرهنگي.

-پيگيري براي گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در مورد زنان آسيب ديده و در معرض آسيب.

  • وزارت ورزش و جوانان

-فرهنگ سازي و ترغيب خيرين براي مشاركت در طرح هاي فرهنگي عفاف و حجاب و تسهيل و گسترش ازدواج جوانان.

دسته، عنوان دستگاه، شرح وظايف اختصاصي

دستگاه هاي خدماتي

  • شهرداري هاي سراسر كشور

-گسترش نظم و انضباط اجتماعي و سالم سازي محيط سواحل درياها و تفرجگاه ها (با مشاركت و همكاري ناجا) و اجراي برنامه هاي فرهنگي هنري براي ترويج فرهنگ حجاب و عفاف.

  • كميته امداد امام (ره)

-شناسايي و ارائه خدمات آموزشي، مشاوره اي و مددكاري ازدواج به خانواده مددجويان در راستاي كمك به تسهيل ازدواج آنان، ترويج سبك زندگي اسلامي ايراني، تقويت و استحكام خانواده و كنترل و كاهش طلاق.

-استفاده از ظرفيت خيرين براي ترويج عفاف و حجاب، خدمات آموزشي، مشاوره اي، خوداتكائي و تأمين معيشت زنان سرپرست خانوار، بي سرپرست و بدسرپرست.

  • سازمان بهزيستي

-شناسايي و حمايت از زنان در معرض آسيب و خانواده هاي افراد مجرم و آسيب ديده و پيشگيري از ارتكاب و ابتلا به رفتارهاي نابهنجار و غيراخلاقي.

-گزينش متقاضيان دريافت مجوز (صدور و تمديد) مهدهاي كودك، مراكز مشاوره و ساير مراكز تحت پوشش سازمان، بر اساس صلاحيت هاي عمومي، اخلاقي و رفتاري و گذراندن دوره هاي آموزشي مبتني بر عفاف و حجاب.

  • بنياد شهيد و امور ايثارگران

-ترغيب، تشويق و حمايت از آثار و توليدات برتر جوامع فرهنگي – هنري و رسانه اي و برترين ها و فعالان خانواده شاهد و ايثارگر در عرصه عفاف و حجاب.

-ترغيب و تسهيل ازدواج و تحكيم خانواده و ارائه خدمات آموزشي، مشاوره اي و مددكاري در حفظ ارزش هاي اسلامي و انقلابي خانواده هاي شاهد و ايثارگران.

  • ماده 6

برنامه ريزي، اجرايي سازي، نظارت و ارزيابي:

  1. سياست گذاري و تصميم گيري كلان و راهبردي در حوزه حجاب و عفاف و نظارت راهبردي و ارزيابي حسن انجام اين مصوبه بر عهده دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي است.
  2. ايجاد هماهنگي، تدبير و پيش بيني ساز و كار لازم براي اجراي اين مصوبه و نظارت بر عملكرد دستگاه ها و نهادها بر عهده وزارت كشور است كه با استفاده از همه ظرفيت ها و امكانات و منابع از طريق شوراي اجتماعي و سازمان امور اجتماعي كشور و تشكيل ستاد هماهنگي و راهبري اجراي مصوبه عفاف و حجاب اقدام مي ‌نمايد و گزارش آن را به‌ صورت سالانه به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه خواهد كرد.
  3. كارگروه‌ با مسئوليت بالاترين مقام، در كليه وزارتخانه ها، دستگاه هاي اجرائي، نهادهاي عمومي، استانداري ها و تمامي سازمان ها و نهادهايي كه به ‌نوعي از بودجه دولتي استفاده مي كنند، با استفاده از ساختار و منابع موجود و بدون توسعه تشكيلات به ‌منظور اجراي وظايف محوله اقدام نمايند.[۱]

منابع

  1. حسن روحاني رئيس جمهور و رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي