موسسه راز

از ویکی‌جنسیت
موسسه راز

موسسه راز در سال 93 تشکیل شد. این موسسه نه یک نهاد صنفی که یک موسسه اجتماعی است که پیوندی میان زنان روزنامه‌نگار و زنان فعال اجتماعی برقرار می‌کند که مولود آن دغدغه‌مندی رسانه‌ها در حوزه مشکلات و مسایل زنان و در نتیجه تقویت آگاهی‌بخشی آنان در این حوزه است.

درباره موسسه

موسسات و نهادها و خیریه‌ها همواره بازوی سازمان‌های جهانی برای اجرای آنچه برای زنان می‌خواهند درایران است تا پیش از دوره سازندگی محفل‌های زنان خصوصی و درون خانه‌ها بود و به جمع خاصی که بیشتر مخالفین نظام بودند بسنده می‌شد.

آقای رفسنجانی گرایش و تمایل بیشتری به حضور اقتصادی، سیاسی، و فرهنگی در سطح بین‌الملل داشت و به این اعتبار، بسترسازی برای تشکل‌های مدنی (ان.جی.او) از همان دوره تحت تاثیر چنین نیازی آغاز شد. لذا اولین سازمان‌های غیردولتی توسط زنانی که دستی در حاکمیت داشتند تشکیل شد. اساساً در سال 73هنوز تشکل‌های غیردولتی به آن معنا وجود نداشت و اگر تشکلی نیز بود از همان ابتدای انقلاب و غالباً تشکل‌های خیریه‌ای یا مذاهب اقلیتی (زرتشتی و...)بودند. از سال 76 با روی کارآمدن دولت اصلاحات آقای خاتمی علاوه بر تشکل‌های زنان نزدیک به حکومت تشکل‌های زنان خارج از حاکمیت به منظور دستیابی به حقوق زنان در فضای نسبتاً باز اصلاحات به تدریج گسترش پیدا کرد. به گفته زهرا شجاعی تشکل‌های زنان در دوره آقای خاتمی رشد 773 درصدی داشت. در سال 78 وزارت کشور لیستی از گروه‌های سیاسی در ایران تهیه و ارایه کرد که طبق لیست 103 گروه سیاسی زنان، پروانه فعالیت داشتند از کل تعداد این گروه‌های سیاسی فقط تعداد 36 گروه در بین سال‌های 68 تا 75 یعنی قبل از دوم خرداد و بقیه از سال 76 به بعد تأسیس شد و فقط 7 گروه با نام زنان و به وسیله آنان تأسیس شده بود.[۱]

توضیح موسسه راز در مورد خودش: موسسه رسانه، اندیشه، زن (راز)، نهادی غیردولتی است که بر آن است با توجه به رسانه به عنوان رکن مهمی در دموکراسی‌ها و مهمترین ابزار اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی، مسایل زنان را از طریق آن پیگیری نماید. درواقع، این موسسه نه یک نهاد صنفی که یک موسسه اجتماعی است که پیوندی میان زنان روزنامه‌نگار و زنان فعال اجتماعی برقرار می‌کند که مولود آن دغدغه‌مندی رسانه‌ها در حوزه مشکلات و مسایل زنان و در نتیجه تقویت آگاهی‌بخشی آنان در این حوزه است.[۲]

ما بر این باوریم، رسانه ابزار قدرتمندی برای آگاهی به اقشار مختلف اجتماعی، آموزش و توانمند ساختن آنان و نیز معرفی زنان شایسته به جامعه است. از این رو، بیشترین اعضاء موسسه را زنان روزنامه‌نگار تشکیل می‌دهند.

کارگروه‌ها

موسسه راز، در راستای اهداف خود ۵ کارگروه؛ سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حقوقی تشکیل داده است. هر یک از کارگروه‌ها از سه کمیته اجرایی، آموزش و پژوهش تشکیل می‌شود. پژوهش در هریک از محورهای فعالیت کارگروه‌ها می‌تواند با همکاری پژوهشگرانی در خارج از موسسه نیز انجام شود. موسسه راز قصد دارد با برگزاری نشست‌ها و همایش‌ها، کارگاه‌های آموزشی و ارتباط مستقیم و مستمر با رسانه‌ها ارتباط خود را با علاقه‌مندان و فعالان این حوزه برقرار کند و در جهت انجام فعالیت‌هایش دست یکایک افرادی را که این زمینه فعالیت می‌کنند یا تمایل به فعالیت دارند می‌فشارد.

اعضاهیئت مدیره

کتایون مصری، نفیسه زارع کهن، سارا خرم نهاد، مریم باقی، عذرا فراهانی به عنوان اعضای اصلی هیات مدیره و ساجده کیانوش راد و مریم تراشی به عنوان اعضای علی‌البدل انتخاب شدند.

برخی از مباحث مطرح‌شده در برنامه‌ها

  • مساله حجاب

با توجه به اینکه بسیاری از زنان موفق در جمهوری اسلامی مانتویی و غیرچادری هستند، بازنگری در حوزه بازنمایی نظام جمهوری اسلامی حائز اهمیت است. معرفی زنان صرفاً چادری به عنوان الگوی زن در جمهوری اسلامی اعتماد مخاطبان را خدشه‌دار می‌کند. بنابراین یک موضوع مهم در سیاست‌گذاری حجاب توجه به مطالبات جامعه در این‌باره است.[۳]

  • لایحه تامین امنیت

پروانه سلحشوری در نشست بررسی لایحه تأمین امنیت زنان در بیم‌ها و امیدها پس از بیان پیگیری‌هایش در مورد این لایحه اعلام کرد (علما تاکید زیادی برای تصویب این لایحه به ما داشتند؟) واو ابراز می‌دارد در مجلس پس از نطقش مورد خشونت کلامی قرار گرفته است؟ اشرف گرامی‌زادگان مشاور حقوقی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری از دیگر سخنرانان این نشست بود. وی با تشریح کامل این لایحه، تأکید کرد: طولانی بودن روند بررسی لایحه تأمین امنیت زنان به این دلیل است که عده‌ای نگران اقتدار مردانه‌شان هستند ازاین‌رو به ساختار لایحه ایراد می‌گیرند. مصوب شدن قوانین در حوزه زنان کفش آهنی می‌خواهد. وی بابیان اینکه مخالفان این لایحه آن را برگرفته از تفکر غرب می‌دانند، گفت: متأسفم بگویم که در بیشتر موارد کشور بدون حضور متخصصان اداره می‌شود. ۴۰ سال است که نتوانستیم برای زنان قانونی مصوب کنیم و برای عدم تصویب آن به اسلام استناد می‌کنند درحالی‌که دین اسلام نگاه اجتهاد به زنان دارد.

  • خشونت

پرستو سرمدی فعال حوزه زنان در همین همایش بیان می‌کند: در دولت خاتمی طرح ملی “امحای خشونت علیه زنان” در ۲۸ استان اجرایی شد که نتایج آن قابل‌تأمل بود. نتایج این طرح نشان می‌داد ۶۶ درصد خانواده‌های موردمطالعه از اول زندگی مشترک تاکنون حداقل یک‌بار تجربه خشونت خانگی با تعریف عام آن را داشته‌اند. وی با بیان اینکه تهدید به طلاق و ناگریز بودن زن برای درخواست پول از شوهر از انواع خشونت‌های گزارش‌شده در این طرح بوده، تصریح کرد: حاملگی ناخواسته و جلوگیری از مصرف داروهای ضدبارداری، متهم کردن به بی‌مبالاتی در مسائل ناموسی، شک و بددلی، ایجاد محدودیت در ارتباط‌های فامیلی، دوستانه و اجتماعی، ممانعت از کاریابی و اشتغال و ایجاد محدودیت در ادامه تحصیل و مشارکت در انجمن‌های اجتماعی واجبار به روابط زناشویی ناخواسته و... از موارد گزارش شده است.[۴]

سرمدی در پایان سخنرانی خود با بیان اینکه بر اساس گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۱۶، دست‌کم در ۱۱۹ کشور قانون ضد خشونت خانگی علیه زنان به تصویب رسیده است، تأکید کرد: درحالی‌که در ۱۲۵ کشور، قانون در رابطه با آزار جنسی و در ۵۲ کشور درباره تجاوز زناشویی قانون تصویب‌ شده است، متأسفانه در کشور ما هنوز قانونی درباره منع خشونت علیه زنان مصوب نشده است.

  • رکوردشکنی زنان آمریکا در انتخابات

کارگروه سیاسی این مطالب را دنبال می‌کند: رکوردشکنی زنان در انتخابات کنگره آمریکا، آهستگی و پیوستگی حضور زنان در سیاست، سهمیه‌بندی جنسیتی راهکار نهادی افزایش نمایندگی زنان، جای خالی زنان در سیاست خانه ملت، فعالان سیاسی زن از تبعیض جنسیتی انتقاد کردند، هدایت به آشپزخانه وقت توزیع قدرت، یک معاون زن در هر وزارتخانه و...

  • معرفی الگو برای زنان

الهه کولایی: تصویری که از زن در انقلاب اسلامی عرضه شد، تصویر انسان برابر بود فرصت برای دختران بیشتر می‌شود. در حال‌ حاضر زنان ما در اقتصاد همان نقشی را دارند که در سیاست دارند و تنها در بخش آموزش توانسته‌اند تا حدی به جایگاه اصلی خود برسند گویا او دنبال برابری به معنای تساوی است. (معرفی الگوی هویتی شریعتی برای زن)

پانویس

  1. جریان‌ها، روش‌ها و ابزارهای تغییر شناخت دشمن در حوزه زنان، ص 44
  2. «توضیح در باره ما»، در وب سایت موسسه راز
  3. جریان‌ها، روش‌ها و ابزارهای تغییر شناخت دشمن در حوزه زنان، ص 45
  4. جریان‌ها، روش‌ها و ابزارهای تغییر شناخت دشمن در حوزه زنان، ص 46

منابع

  • «موسسه راز»، در وب سایت موسسه راز، بازدید 12اسفند 1401ش
  • مقاله موسسه شناخت، «جریان‌ها، روش‌ها و ابزارهای تغییر شناخت دشمن در حوزه زنان»