نشوز مردان

از ویکی‌جنسیت
بیان شبهه

آیا همانطور که در مورد زنان نشوز مطرح شده است، برای مردان نیز نشوز و احکامی صادر گردیده است؟

«نشوز» مرد از زن عبارت است از بى‌‏ميلى و بى‌اعتنايى او به زن در عمل جنسى كه معمولاً و به طور طبيعى در روى ‏گردانى مرد از زن نمود مى‏‌يابد. درباره نشوز مردان در قرآن آمده است : «اگر زنى از نشوز يا اعراض شوهرش بترسد، مانعى براى آن نيست كه ميان خود را صلح و سازش دهند و صلح بهتر است. ولى بخل و بى‌گذشت بودن در نفوس، حضور و غلبه دارد و اگر نيكى كنيد و پرهيزكارى پيشه نماييد، قطعاً خدا به آنچه انجام مى‌‏دهيد آگاه است ==آیه نشوز مرد==)».[۱]

تحلیل و بررسی

اينكه زن در موقع نشوز مرد، چه بايد بكند؟! از آيات قرآنى به دست مى‌آيد، اصلاح رابطه زن و مرد بر هر كارى اولويت دارد. اين اصلاح بر دو نوع است:

  • یک. اصلاح شخصى: يعنى چنان كه مرد در بعضى موارد براى حفظ خانواده، از برخى خطاهاى زن چشم ‏پوشى و گذشت كند؛ زن نيز مى‌‏تواند با گذشت و تحمّل، به اصلاح نظام خانواده و رفع اختلاف كمك كند.
  • دو. اصلاح قانونى: يعنى مراجعه به داورى يا حاكم شرع، كه با نظر به مصلحت طرفين، حكم مقتضى را صادر كند. با توجه به قدرت بدنى و جسمانى مردان، براى حمايت از آسيب‌‏پذيرى و جبران ضعف بدنى و ضعف موقعيتى زن، اسلام چاره كار را در حمايت دستگاه قضايى و حاكم شرع از زنان دانسته است. اينكه در بعضى از روايات و فتاواى فقها، گذشتِ زن مطرح شده است، به هيچ وجه الزامى نيست؛ بلكه براى اصلاح شخصى ميان زن و شوهر و تداوم رابطه خانوادگى است. [۲]

نتبجه‌گیری

در مورد نشوزمرد كه در حق همخوابگى و انفاق به زن مربوط مى‌شود، برنامه اسلام در درجه اول نصيحت و موعظه و بعد رجوع به محكمه و سپس تعزير است، فقهاى بزرگوار اسلام با تتبّع در كتاب الهى و روايات ائمه عليهم‌‏السلام كه در واقع ترجمان كلام الهى است، فرموده‌اند: در صورت تحقّق نشوز از جانب مرد، زن حق دارد براى گرفتن حق خود او را موعظه نمايد و اگر موعظه سودمند نشد، به حاكم ارجاع دهد و حاكم بايد او را الزام كند كه به وظيفه خود عمل نمايد و اگر شوهر باز هم امتناع كرد تعزير مى‌‏شود.

جستارهای وابسته

پانویس

  1. . نساء 4، آيه 128.
  2. . شرح و تفسير نهج‏‌البلاغه، علامه محمدتقى جعفرى، ج 11، ص 284 - 280.