پژوهشکده خانواده( دانشگاه شهید بهشتی)

از ویکی‌جنسیت

پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی در سال 1380 با هدف سامان‌دهی پژوهش‌های بنيادين و کاربردی در جهت توليد و توسعه علمی و خدماتی و پاسخگویی به نيازهای اساسی خانواده ایرانی با توجه به تحولات جهان معاصر و همچنین توليد و اشاعه علم و زمينه‌سازی برای سياست‌گذاری در حوزه خانواده با رويکرد بين رشته‌ای و متمرکز بر فرهنگ ايرانی ـ اسلامی تاسیس شد.

پیشینه

پژوهشکده خانواده در سال 1380 در دانشگاه شهید بهشتی برای نخستین بار در کشور با پایه و بنیان مطالعه و تحقیق نظام‌مند در حوزه خانواده تاسیس و خدمات تخصصی نظیر آموزش زوجین و والدین و خدمات آموزشی و درمانی خانواده‌ها را در امور پژوهشی و آموزشی آغاز نمود.

پژوهشکده ضرروت وجود این نهاد را چنین عنوان می‌کند: «توجه به نیاز جامعه به شناخت علمی خانواده هم در سطح بنیادین و هم کاربردی و همچنین نیاز کل کشور به کارآمد ساختن خانواده در امر ازدواج، روابط زناشویی، فرزندپروری و تحکیم و ارتقاء ساختار و کارکرد خانواده و کاهش آسیب‌ها و مشکلات زناشویی، موجب شد تا در سال 1380 این پژوهشکده با هدف دستیابی به معتبرترین مراجع تولید علم در حوزه خانواده در سطح ملی، منطقه‌ای و کشورهای اسلامی و تربیت متخصصین خانواده‌پژوهی و خانواده‌درمانی و ارتقاء جایگاه و کارکرد خانواده تشکیل شود. پژوهشکده خانواده با ساختار بین رشته‌ای توسط متخصصان رشته‌های مختلف از روانشناسی بالینی، روانشناسی سلامت، روانشناسی عمومی، اقتصاد خانواده، حقوق، پزشکی اجتماعی، روانپزشک اداره می‌شود و برای توسعه رشته‌های مرتبط برنامه‌ریزی می‌کند.» [۱]

رسالت و اهداف

رسالت پژوهشکدة خانواده سامان دهی پژوهش‌های بنيادين و کاربردی در جهت توليد و توسعه علمی و خدماتی پاسخگو به نيازهای اساسی خانواده ایرانی با توجه به تحولات جهان معاصر بوده و با هدف توليد و اشاعه علم و زمينه‌سازی برای سياست‌گذاری در حوزه خانواده با رويکرد بين رشته‌ای و متمرکز بر فرهنگ ايرانی ـ اسلامی فعاليت می‌کند و سعی دارد با انجام پژوهش‌های مرتبط با حوزه خانواده و تربيت نيروی انسانی متخصص در مقطع تحصيلات تکميلی و جذب هيأت علمی از رشته‌های مختلف و مرتبط با خانواده در اين راه قدم برمی‌دارد و در اين راستا از همکاري‌های ملی و بين المللی استفاده می‌کند.

گروه‌های پژوهشی

پژوهشکده خانواده دارای چهار گروه پژوهشی شامل مطالعات بنيادی، خانواده با نيازهای ويژه، بهداشت خانواده، تربیت فرزند (فرزندپروری)است. این مرکز در مقطع کارشناسی ارشد در دو رشته روانشناسی بالینی با گرایش خانواده‌درمانی و رشته حقوق خانواده، و یک رشته در مقطع دکتری تخصصی با عنوان مطالعات زنان با گرایش حقوق خانواده دانشجو می‌پذیرد.

فعالیت‌ها

  • از سال 1393 اساتید رشته حقوق پژوهشکده خانواده تلاش نمودند تا رشته حقوق خانواده در مقطع دکتری را طراحی و تدوین نمایند و در اسفند 1397 این رشته با عنوان مطالعات خانواده و زنان با گرایش حقوق خانواده تصویب شده و در حال حاضر پژوهشکده در رشته فوق دانشجو می‌پذیرد.
  • همچنین پژوهشکده خانواده در راستای نیازها و چالش‌های خانواده ایرانی و کمک به ارتقاء سطح خانواده از سال 1388 هر دو سال یکبار کنگره آسیب شناسی خانواده را برگزار نموده که با نگاهی بین رشته‌ای محقققان این حوزه را دور هم گرده آورده است. همچنین در کنار کنگره، جشنواره خانواده پژوهشی به منظور تجمیع و تشویق پژوهش‌های مرتبط با حوزه خانواده برگزار شده است.
  • پژوهشکده خانواده دارای دو کلینیک تخصصی می‌باشد: کلینیک تخصصی خانواده و کودک و کلینیک آموزش و پژوهش کودکان با اختلال ویژه. کلینیک کودکان با اختلال ویژه با توجه به نیازهای خانواده‌های داری کودکان نیاز ویژه کلاس‌های آموزشی مختلفی را برای خانواده‌ها برگزار نموده و همچنینی فرصت مناسبی در اختیار دانشجویان و درمانگران قرار داده تا با گذراندن دوره‌های آموزشی مرتبط، بتوانند به خانواده‌های دارای کودکان با نیازهای ویژه کمک کنند. کلینیک تخصصی خانواده و کودک خدمات متنوعی را برای خانواده‌ها فراهم آورده است. ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی در حیطه‌های مختلف مرتبط با خانواده شامل، زوج‌درمانی، خانواده درمانی، روان درمانی کودک و نوجوان و مشاوره قبل از ازدواج؛ ارائه مشاوره‌های حقوقی، برگزاری کلاس‌ها و کارگاه‌های آموزشی تخصصی برای تربیت درمانگران و مشاوران و همچنین کارگاه‌های ویژه عموم مردم از جمله فعالیت‌های این کلینیک می‌باشد. همچنین یان کلینیک با واحدهای مختلف مرتبط با خانواده از جمله دادگاه خانواده، همکاری داشته و تلاش می‌کند تا حمایت مناسبی برای خانواده‌ها فراهم آورد.
  • پژوهشکده خانواده از سال 1386 فصلنامه خانواده‌پژوهی را به عنوان یک فصلنامه بین رشته‌ای در حوزه مطالعات خانواده منتشر نموده و تاکنون 61 شماره از این مجله چاپ شده است.
  • قطب علمی خانواده ایرانی- اسلامی در سال 1385 در پژوهشکده خانواده تاسیس و تاکنون پژوهش‌های مختلفی در آن حوزه خانواده در آن به تصویب رسیده و مورد حمایت قرار گرفته است.[۲]

اعضای هیئت علمی

  • رئیس پژوهشکده: دکتر محمد روشن، تحصیلات: دکتری حقوق خصوصی از مدرسه عالی شهید مطهری، زمینه کاری: حقوق خصوصی، فقه و مبانی حقوق

هیئت علمی:

  • دکتر علی زاده محمدی، تحصیلات: دکتری روانشناسی گرایش روانشناسی بالینی، زمینه کاری:خانواده‌درمانی، روان‌شناسی بالینی، هنر درمانی
  • دکتر مصطفی مظفری: تحصیلات: دکتری حقوق خصوصی، زمینه کاری: حقوق تجارت، حقوق قراردادها و مسولیت مدنی
  • دکتر فرشته موتابی، تحصیلات: دکتری روانشناسی گرایش روانشناسی بالینی،
  • دکتر لیلی پناغی، تحصیلات: رشته پزشکی اجتماعی، زمینه کار: تحقیقات خشونت خانگی
  • دکتر منصوره السادات صادقی، تحصیلات: دکتری روانشناسی، زمینه کاری: -خانواده و زوج- دلبستگی بزرگسال و دلبستگی به همسر، خانواده درمانی مبتنی بر فرهنگ، زوج درمانی شناختی رفتاری، زوج درمانی هیجان مدار.
  • دکتر پریسا سادات سید موسوی،تحصیلات: روانشناسی عمومی، زمینه کاری: بکارگیری رویکردهای روابط موضوعی دلبستگی و منتالیزیشن در روان درمانی کودک و نوجووان، خانواده درمانی و روان درمانی والد- کودک
  • دکتر ماهرو غدیری، تحصیلات: حقوق بین الملل، زمینه کاری: حقوق بشر، حقوق خانواده
  • دکتر زهرا عبدخدایی، تحصیلات: دکتری روانشناسی بالینی، زمینه کاری: زوج درمانی روانشناسی وجودی معنویت در روانشناسی مطالعات کیفی

پانویس

منابع

  • «پژوهشکده خانواده»، در سایت معرفی پژوهشکده خانواده، بازدید 12اسفند 1401ش
  • «پژوهشکده مطالعات خانواده»، در فصلنامه خانواده پژوهی، بازدید 12اسفند 1401ش