تصرفات مالی زن بدون اذن شوهر

از ویکی‌جنسیت
بیان شبهه

در برخی روایات نذر زن شوهر دار را منوط به اذن همسر دانسته اند. شبهه ای که ایجاد می شود این است که این روایات چگونه با استقلال مالی زن قابل جمع است؟

برخی روایات که در خصوص نذر زن شوهردار آمده است؛ پاره اى از تصرفات مالى زن را به اجازه شوهر مشروط كرده است كه عبارتند از: آزاد كردن بنده، صدقه دادن و بخشش.[پانویس ۱] در برخى روايات ديگر نيز به چنين عبارت هايى بر مى خوريم. [۱] ولى با توجه به اجماع فقهاى شيعه بر استقلال اقتصادى زن و مشروط نبودن تصرفات مالى او به اجازه شوهر، اين روايات تنها استحباب كسب اجازه از شوهر را اثبات مى كنند. [۲] افزون بر اين، در ذيل روايت نخست، چند مورد به عنوان استثنا ذكر گرديده كه عبارتند از: هزينه كردن در حج يا زكات يا نيكى به والدين يا صله ارحام، و به نظر مى رسد اين موارد جنبه انحصارى ندارند و به عنوان مثال براى همه كارهاى خير ذكر شده اند. بنابراين، زن مجاز است بدون اجازه شوهر به هر كار خيرى اقدام كند و برخى روايات نيز بر جواز بخشش مالى زن به پدرش به رغم نارضايتى شوهر دلالت دارند. [۳]

یادداشت

  1. متن روايت چنين است: «عن ابى عبدالله(عليه السلام) قال: ليس للمرأة مع زوجها امرٌ فى عتق و لا صدقة و لا تدبير و لا هبة و لا نذر فى مالها الاّ باذن زوجها الاّ فى حج او زكاة او برّ والديها اوصلة رحمها» (وسائل الشيعه; ج13، باب 17 از ابواب كتاب الوقوف والصدقات، ص323).

پانویس

  1. وسائل الشيعه; ج14، باب 123 از ابواب مقدمات النكاح، ص163 و ج15، باب 5 از ابواب النفقات، ص229; همچنين ر.ك: البيهقى; السنن الكبرى; ج6، ص60 .
  2. الطوسى; المبسوط; ج2، ص285; الحلّى; تذكرة الفقهاء; ج2، ص76 و البحرانى; الحدائق الناضرة; ج2، ص351.
  3. وسائل الشيعه; ج19، باب 23 از ابواب ديات الاعضاء، ص246.