شبهه عورت بودن زنان

از ویکی‌جنسیت
بیان شبهه

چرا در روایات زن را عورت گفته‌اند؟ آیا این به معنای فروتری بدن زنان است؟

برخی با استناد به بعضی روایات و مستند به حکم پوشش و حجاب برای زنان این گونه استدلال می‌کنند که از نظر اسلام زن شبیه عورت و آلت تناسلی است و یا آنکه حداکثر به معنای شیی است که به دلیل زشتی و قباحتش بایستی پوشانده شود! اگر در قرون وسطی با حیوان مقایسه می شد در اسلام با اسافل اعضاء انسان مقایسه می‌شود و این حاکی از نگاه فروتر اسلام به شخصیت و خلقت زن است!

با قطع نظر از پاسخ‌های نقضی و جدلی مفصلی که می‌توان به این شبهه داد، و با قطع نظر از آیات و روایاتی که در تبیین شخصیت ممتاز زن از نظر اسلام در قرآن و سنت وارد شده است و او را مظهر صفات جمال الهی معرفی می‌کند، چنینی تشبیه سخیفی در هیچ گزاره دینی وجود ندارد. در روایت همواره زن به ریحانه، رحمت، برکت، باقیات الصالحات و مصداقی از افضل مخلوقات الهی و کسی که استعداد جانشینی خداوند بر روی زمین را داراست، تعبیر شده است.

در روايتي منسوب به پیامبر مکرم اسلام آمده است: «النِّسَاءُ عَوْرَة».ٌ [۱] به خلاف معنای استعاری و مشهوری که در زبان محاوره ای وجود دارد ، عوره در زبان و لغت عرب و همچنین در آیات و روایات به معنای آلت تناسلی یا حتی زشتی نیست.

در روایتی از امام صادق آمده است « مَنْ سَتَرَ عَلَى مُؤْمِنٍ عَوْرَةً سَتَرَ اللَّهُ عَلَيْهِ سَبْعِينَ عَوْرَةً» [۲]؛ کسی که «عورتی» از مومن را بپوشاند خداوند متعال هفتاد عورت از عورات او را می‌پوشاند. اگر بنا باشد معنای عورت آلت تناسلی باشد، معنای این روایت و امثال آن بسیار سخیف و مضحک خواهد بود! براي فهم دقيق معنای اين دسته روايات بايستی ضمن تبيين مفردات روايت با ارايه تبييني پرداخت که با روايات و احکام مسلم فقهی منافات نداشته باشد. عورة در لغت به معنای آنچه که محافظت و پوشاندن آن ضروری است. عرب به خانه‌ای که حفاظ و درب و ديوار ايمنی ندارد عورة می‌گويد. در قرآن کريم آمده است «ان بيوتنا عورة». [۳] اين عبارت از زبان منافقين در مقام بهانه جويی برای عدم همراهي نبی مکرم اسلام ص در جنگ آمده است. يعنی «خانه هامان بدون حفاظ بوده ونيازمند نگهداری است»، لذا نمی‌توانيم به جنگ برويم.

با این توضیح و دو مثالی که مطرح شد مشخص می‌شود ، لفظ عورت می‌تواند بر شی گرانبها [۴] یا زشتی [۵] که پوشش هر دو از دیگران ضرورت دارد استعمال شود. از اين رو به آلت تناسلی مرد يا زن نيز که عرفا نيازمند حفظ و پوشش از نگاه ديگران است به صورت کنایی «عورة» می‌گويند. با اين تبيين روشن می‌شود که منظور از «النساء عورة» يا در روايت ديگري «للمرئة عوراة»[۶] ، يعني اينکه همه بدن زن نيازمند پوشش از نگاه نامحرمان است. حکمت آن نيز دقیقا به خاطر ارزشمندی و گرانبهایی ویژه‌ای است که خلقت در وجود زن به عنوان مظهر صفات جمالیه الهی قرار داده است. خداوند خلقت لطیف و جمیل زن را به گونه‌ای قرار داده است که تمام بدن او برای مرد جذاب و خواستنی است لذا همه بدن او نيازمند پوشش و حفاظت است.

پانویس

  1. . مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل ، همان، ج‏14. 182
  2. .مستدرک الوسائل، ج 2، ص 406
  3. . احزاب 13
  4. . مثال خانه‌هایی که برای منافقین ارزشمند است. احزاب:13
  5. . مثال عیوب و زشتی‌های برادر مومن که به دلیل زشتی باید پوشانده شود.
  6. . على بن موسى الرضا ع، صحيفة الإمام الرضا عليه السلام، 1جلد، كنگره جهانى امام رضا عليه السلام - مشهد، چاپ: اول، 1406 ق.؛ ص70