زنان تحصیل کرده

از ویکی‌جنسیت

مراد از «زنان تحصیل کرده»، بانوان آموزش دیده در مراکز آموزشی جدید و یا سنتی می‏‌باشند. در این نوشتار، تمرکز عمده بر نقش زنان تحصیل کرده برای خودشان است و سپس نتیجه بحث به نقش آنان برای دیگران تعمیم داده می‏‌شود. نقش زنان تحصیل کرده در رابطه با تأسیس و تحکیم خانواده، در فضاهای متفاوت، آثار گوناگونی را به دنبال دارد. در اینجا، نقش زنان تحصیل کرده، در چهار مرحله ذیل مورد بررسی قرار گرفته است:

  1. آغاز آشنایی
  2. عشق ‏ورزی
  3. خواستگاری
  4. گذار از خواستگاری تا ازدواج.

سپس، نقش زنان تحصیل کرده برای دیگران در حیطه‌‏های پژوهشی، آموزشی، مدیریتی مورد تأمل قرار گرفته است. در ادامه، نقش ایشان پس از تأسیس خانواده، بررسی شده است. در این زمینه، ابتدا نقش فردی آنها در تدوین برنامه خانواده، شیوه مواجهه با مسائل جدید و سپس نقش آنها برای دیگران مورد بحث واقع شده است. در نهایت، با جمع‏‌بندی از مباحث سابق، نظام خانواده و نقش زنان تحصیل کرده در قالب «تئوری سیستمی» ترسیم و معرفی گردیده است.

زنان تحصیل کرده
الگوی جعبه اطلاعات مقالات
نویسندگان منصورنژاد، محمد
عنوان مقاله نقش زنان تحصیل کرده در تشکیل و تحکیم خانواده
نام مجله بانوان شیعه
سال چاپ بهار 1384
شماره مجله 3 (‎16 صفحه - از 107 تا 122 )

گزارش مقاله

نویسنده در صدد تبیین نقش زنان تحصیل کرده در تشکیل خانواده می‌باشد. که برای تبیین این مسئله به مطالب ذیل اشاره دارد.

مراد از تحصیلات زنان

مراد از «تحصیلات» برای زنان، اولاً، داشتن آگاهی و داده‏‌های جدید و عصری است. ثانیاً، با توجه به آنکه آگاهی و دانش نسبی است و مراتبی دارد. اطلاق «تحصیل کرده» اعم از این است که زنان دارای مدرک دیپلم باشند و یا دارای مدرک در هر یک از مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، چه در دانشگاه باشد و چه حوزه‌‏های علمیه باشد.

نقش زنان در خانواده تا هنگام ازدواج

  1. برای فرد: نقش زنان تحصیل کرده را از قبل از ازدواج تا حین تأسیس خانواده، در این مراحل می‏توان گنجاند. که شامل؛ آغاز آشنایی، عشق ورزی، خواستگاری و گذر از خواستگای تا ازدواج می‌باشد.
  2. برای دیگران: نقش زن یا دختر تحصیل‌‏کرده در تأسیس خانواده به همراه دیگری را می‌‏توان به سه سطح تقسیم کرد: که شامل نقش‏‌های پژوهشی؛ نقش‏‌های آموزشی و نقش‌‏های مدیریتی و سیاست‏گذاری می‌باشد.

نقش زنان پس از تأسیس خانواده

1.نقش فردی: زنان تحصیل کرده پس از ورود به نظام خانواده، می‌‏توانند نقش‌‏هایی در جهت تحکیم آن داشته باشند.

الف) تدوین برنامه خانواده: خانواده نیز مانند همه نهادها، بدون اهداف روشن و سیاست‏گذاری‏های مناسب، استراتژی دقیق و راه‏کاری مطلوب، دچار سردرگمی می‏‌گردد و شایسته است طی یک برنامه‌‏ریزی، اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را تدوین کند و استراتژی مناسب برای رسیدن به آن غایات را تعریف نماید، سیاست‏‌های مناسب را پیش‏بینی کند و برای تحقق آن سیاست‌‏ها نیز راه‏کارهای جزئی پیش‏بینی نماید.

ب) شیوه مواجهه با مسائل جدید: خانواده یا با یک برنامه زندگی آغاز می‏‌شود و یا بدون برنامه‌‏ریزی جدی شکل می‌‏گیرد و در هر دو شکل، قطعا در ادامه، با مسائلی مواجه می‏‌شود که از سابق آنها را پیش‏بینی نمی‏‌کرد؛ مشکلاتی سر بر می‌‏آورند که ارکان خانواده را در مقابل هم قرار می‏‌دهند؛ برای مثال، پس از تشکیل خانواده‏ای، زن یا مرد متوجه می‏‌شوند که در بچه‏ دار شدن مشکل دارند. یا در ادامه، زندگی، اعتماد لازم بین زن و مرد شکل نمی‏گیرد و آنها یکدیگر را زیر ذره ‏بین می‌‏برند، یا مداخلات جدی پدر و مادر دختر و یا پسر مسئله‏ ساز می‌شود، دختر یا پسر پس از مدتی برخی ابعاد پنهان طرف مقابل را کشف می‏‌کند و ... . در این موارد، تدبیر یک خانواده اصلاً کار آسانی نیست.

2.برای دیگران: در این میدان نیز همانند قسمت پیش، همه مباحث و مسائل و اقدامات را در سه دسته پژوهشی، آموزشی و مدیریتی می‌‏توان خلاصه نمود و تنها در ارائه راه‏کارهاست که باید به نکات بدیع‌‏تری اندیشید.

جمع ‏بندی و نتیجه ‏گیری

در این نوشتار، نقش تحصیلات زنان در دو سطح «برای فرد» و «برای دیگران» و در دو مقطع «قبل تا حین تأسیس نظام خانواده» و «پس از تأسیس آن» مورد بررسی قرار گرفت. مدعای اصلی این بود که نقش تحصیلات زنان بر نظام خانواده، قبل و بعد از تأسیس آن می‌‏تواند تأثیرات مثبت داشته باشد. بر این مدعا، می‌‏توان دلیل عقلی اقامه نمود. اما اگر درصدد آن باشیم که داده‌‏های جزئی‏‌تری داشته باشیم و حد و دامنه و نوع نقش تحصیلات را دریابیم، باید یک کار میدانی جدی صورت گیرد. محدوده تأمل حاضر عبارت است از:

  1. توجه و تأکید بر نقش مثبت زنان تحصیل کرده بر نظام خانواده.
  2. با فرض واجد تحصیلات بودن، نقش زنان در نظام خانواده به صورت فردی مورد تأمّل قرار گرفته است.
  3. میزان تأثیرگذاری زنان تحصیل کرده فقط در سطح خانواده مورد توجه قرار گرفت.


زنان تحصیل کرده اگر از ایثارگران باشند، علی ‏القاعده باید در کنار تخصص و تبعات یاد شده آن، از سایر زنان تحصیل کرده در سطح خانواده و غیرخانواده موفق‌‏تر عمل کنند؛ زیرا در کنار کارآمدی و توان علمی، متکی به ارزش‌‏های دینی و انقلابی و متأثر از فضای حماسه و ایثار و شهادت‌‏اند که دست‏ کم روح این گفتمان، تولید و تقویت و گسترش تعهد و مسئولیت‏‌پذیری فردی، جمعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حقوقی است. چنین زنانی هم در مقابل مشکلات پایدارترند، چون روحی قوی دارند و هم در خدمت به دیگران کوشاترند، زیرا افعال خود را با معنویت ارزیابی می‏‌کنند. آنان در تدریس و تحقیق و مدیریت نیز با انگیزه‌‏ترند؛ چون به نظام سیاسی موجود و به تلاش‏‌هایشان ایمان دارند و افعالشان را در جهت تحقق آمال شهیدان و جانبازان و آزادگان می‌‏بینند.


نظام خانواده و نقش زنان تحصیل کرده در آن را در قالب الگو و «تئوری سیستمی» نیز می‏‌توان دید که ورودی‏‌های این نظام به صورت مستقیم به زن و مرد، و غیرمستقیم به نزدیکان سببی و نسبی آنها باز می‏‌گردد:

  1. از آن‏ رو که هر نظامی افراد خاص خود را در برمی‌‏گیرد. در رابطه با خانواده با نظامی واحد مواجه نیستیم و با وجود اشتراکات کلی، هر نظام خانوادگی منحصر به فرد می‌‏باشد.
  2. از آن‏ رو که کنش‏‌های ورودی‏‌ها نیز تغییر و تحول ‏پذیرند، نظام یک خانواده نیز ثابت نبوده و بلکه پویاست.
  3. از آن جهت که می‏توان بر اساس خروجی‏‌های آن، بازخوردها را مورد توجه دقیق قرار داد و نواقص آن را در ورودی‏‌های بعدی رفع نمود. اگر این نظام با بحران نیز مواجه گردد، این بحران زدودنی است، مگر آنکه مدیریت مناسبی بر ورودی‏‌ها و خروجی‌‏ها صورت نگیرد، که در آن صورت، حتی این نظام می‌‏تواند در معرض نابودی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

خانواده ، آموزش ، تربیت ، ازدواج ، زنان تحصیل‌کرده ، تحکیم.

منبع