پیشرفت علمی و بی حجابی

از ویکی‌جنسیت

بیان شبهه

چرا با وجود فضای آزادی و بی بندوباری، غربی ها، پیوسته به پیشرفت های علمی دست یافته اند و در این مسیر با سرعت و شتاب در حال حرکتند اما جوامع اسلامی که حجاب را رعایت می کنند، به پیشرفت لازم نرسیده‌اند؟

پاسخ

انسان‌ها در جوامع امروزی به پیشرفت علمی و مادی اهمیت زیادی می‌دهند وهمواره درصدد این موضوع هستند که به پیشرفت در تمامی عرصه‌های زندگی خود دست پیدا کنند. در قران کریم آیاتی درباره پیشرفت و توسعه داریم؛ آیات 11 سوره مجادله،10 سوره فاطر،35 سوره محمد و139 سوره آل عمران دعوت به پیشرفت کرده وعوامل پیشرفت انسان در دنیا و آخرت را ایمان،علم و دانش، کار و تلاش(عمل صالح) و آینده نگری بیان کرده است. از نظر روایات نیز پیشرفت و به روز بودن به معنای درست و معقول آن مورد توجه جدی و فراوان است و در این زمینه روایات بسیاری در منابع ما وجود دارد.

پیشرفتی که امروزه در غرب وجود دارد، اوّلاً پیشرفت در علم و صنعت و تکنولوژی بوده، نه در تمام جنبه های انسانی؛ ثانیاً غرب پیشرفت خود را مدیون تلاش و کوشش پیشینیان خویش است. دانشمندان بزرگی که در طی چندین قرن در جهان غرب با بهره گیری از آثار و نوشته های دانشمندان پیش از خود، قافله علم را به جلو راندند، و امروزه به جهان غرب عرضه داشتند، انسان های غیر اخلاقی نبودند؛ یعنی اگر چه غرب امروزه با پیشرفت در علم و صنعت روبرو است، اما پیشرفت را مدیون انسان های تلاشگر و دانشمندان پیشین است و آن ها اهل فساد نبودند. حتی امروزه کسانی که در وادی دانش و کشف رموز هستی و اختراع قرار گرفته اند، کسانی نیستند که به دنبال جنبه های فساد آور در غرب بروند. مطمئناً دانش و کشف رموز هستی با صرف کردن عمر و وقت در فساد سازگاری ندارد. بسیاری از آنان به ارزش های اخلاقی احترام می گذارند.

چنین نیست که همه جهان غرب و مردم آن به فساد آلوده باشند. اگر غالباً با جنبه های فاسد آن روبرو هستیم، به این خاطر است که برای کشورهای دیگر این جنبه ها را بیشتر به نمایش می گذارند، یا برای این است که از جنبه های مثبتی که در آنجا وجود دارد، آگاهی نداریم.

یکی از چیزهایی که موجب پیشرفت غربی ها شده و متأسفانه ما کمتر آن را در زندگی به کار می گیریم، رعایت نظم و انضباط و قانون است. مورد دیگر مدیریت صحیح در جامعه است. مدیریت صحیح موجب جذب نیروهای علمی و فکری از سراسر جهان به غرب شده است. مطمئناً امروزه غرب بسیاری از پیشرفت ها و دست آوردهای علمی خود را مدیون دانشمندان و نوابغ جهان سوم و کشورهای عقب نگه داشته شده یا عقب مانده است.

یکی از دلایل پیشرفت غرب در علم و تکنولوژی، همت و تلاش آنان است. آن ها برای چیزی که اعتقاد و باور دارند، همت بسیاری به خرج می دهند. آن ها بر این باورند که باید زندگی دنیوی را به سوی خوشبختی و رفاه کامل به پیش برد و تمام چیزهایی که در عالم طبیعت وجود دارد، باید برای زندگی پُرسود به خدمت گرفت. با این نگرش به تلاش و کوشش همت گماشتند.[۱]

دنیای غرب با چپاولگری و غارتگری ملل دیگر، آنها را استثمار کرد و با استعمار آن کشورها و گماشتن مزدور در رأس آنها، از یک طرف مانع پیشرفت این کشورها شده و از طرف دیگر با استفاده از ثروت‌ها و سرمایه‌های انسانی و طبیعی آنها، صنایع خود را بهبود بخشید خلاصه اینکه کشورهای اسلامی و اکثر کشورهای جهان سوم عقب مانده نیستند بلکه عقب نگه داشته شده اند. عقب ماندگی ها و کاستی های مسلمانان، نتیجه حجاب و حریم نیست بلکه ناشی از ضعف ها و کاستی های درونی مسلمانان و دخالتهای بیگانگان در سرزمین های اسلامی است.

لذا پیشرفت غرب ارتباطی به حجاب ندارد واین تصور که حجاب باعث میشود زنان امکان حضور فعال در جامعه را نداشته باشند با روح حجاب در اسلام تضاد دارد. حجاب در اسلام یک سری ضابطه و حدود مشخص دارد که به هیچ عنوان مانغ حضور فعال زن در جامعه نیست.

اسلام با وضع قوانین حجاب و عفاف برای مردان و زنان در صدد آن است که با کنترل غرایز و حفظ سلامت افراد و جامعه، از هدر رفتن نیروها و استعدادها جلوگیری کند و بستر شکوفایی آن و رشد و تکامل افراد را فراهم سازد.

اسلام به هیچ وجه نگفته که زنان باید در خانه محصور شوند و طوری خود را بپوشانند که دیگر قادر به انجام هیچ فعالیتی نباشند. در قدیم و در ادیان قبل از اسلام این ادعا صحت داشت که زنان پرده نشین بودند و حق ورود به جامعه را نداشتند اما درمورد اسلام این ادعا درست نیست. اسلام حتی انجام کارهای داخل خانه را برای زن، جزء واجبات و تکالیف دینی نمیداند. همچنین به حجابزنان صورت متعادلی داده تا در عین اینکه رعایت تقوا و عفاف را در مواجهه با نامحرم لحاظ میکنند از انجام وظایف اجتماعی خود باز نمانند.

حجاب مانع پیشرفت که نیست هیچ، خودش باعث پیشرفت است، هم برای زنان و هم برای کل اجتماع. حجاب و عفّت ورزی قانون عادلانه ای است که از ترویج جنایات ها و ستم های فراوانی که دامن گیر دنیای غرب شده جلوگیری می کند و فضای سالمی را برای فعّالیّت و رشد و شکوفایی نیروها و استعدادها (چه در باره مردان و چه زنان) فراهم می سازد. بی حجابی موجب رقابت ناسالم زنان و دختران در خودآرایی و خودنمایی شده و بخشی از تمرکز فرد را به خود مشغول میکند. درواقع این بی حجابی است که مانع کارایی جامعه میشود نه حجاب.

آیا واقعا فلسفه حجاب خانه نشین کردن زنان است؟ یا برعکس حکمی است برای حضور اجتماعی زنان. آیا حجاب مانع از پیشرفت زنان می‌شود؟ آیا غیر از این است که بانوان و زنان ما زیر سایه حجاب در سال‌های پس از انقلاب اسلامی دوشادوش مردان در عرصه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و حتی اقتصادی حرکت کرده‌اند و می‌کنند؟ اکنون بنا به آمارهای موجود و تنها در عرصه علمی و تحصیلی، در 43 سال گذشته آمار باسوادی زنان از 35 درصد به بالای 90 درصد رسیده است یا تعداد دانش‌آموختگان خانم که در سال 1355 تنها 6 درصد بود، در آخرین آمار اعلام شده به بیش از 44 درصد رسیده است.

جمهوری اسلامی توانسته است با ارائه الگوی هویتی و تمدنی جدیدی که تمدن غرب را به چالش کشیده است شرایط رشد و تعالی و بروز استعدادهای زنان و دختران جامعه را با رعایت اصول اخلاقی و حفظ حجاب فراهم نماید و کارنامه‌ای پر بار در حقوق زنان از خود به جا گذارد. .

پانویس

  1. https://www.pasokhgoo.ir/node/1147 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات

منبع