استخدام زنان سرپرست خانوار در قانون کار

از ویکی‌جنسیت

زنان سرپرست خانوار در طرح تقسيم كار ملی كنترل و كاهش آسيب‌های اجتماعی شورای اجتماعی كشور به‌عنوان يكی از گروه‌‌های آسيب‌پذير شناخته شده‌اند.

معاونت امور زنان و خانوادۀ نهاد ریاست‌جمهوری

این مهم طبق بند ت مادۀ 80 قانون برنامۀ ششم توسعه پیگیری می‌شود.

لایحه اصلاح بند «ت» ماده (۸۰) قانون برنامه ششم توسعه.

لایحه اصلاح بند «ت» ماده (۸۰) قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (ارسال به مجلس شورای اسلامی).

معاون پارلمانی رئیس جمهور

لایحه اصلاح بند «ت» ماده (۸۰) قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر مکلف‌شدن دولت به تهیه طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار به پیشنهاد معاونت رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.

گزارش روابط عمومی معاونت امورمجلس ریاست جمهوری

«حسینعلی امیری»، معاون پارلمانی رئیس جمهور در توضیح ضرورت تقدیم لایحه فوق گفت: نظر به اینکه به موجب بند «ت» ماده (۸۰) قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه مصوب ۱۳۹۵، دولت مکلف به تهیه و تأیید طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و ارائه آن به مجلس شورای اسلامی برای تصویب شده است و با توجه به اینکه زمان لازم برای طی فرآیند تصویب موضوع در مجلس، اجرای برنامه‌های عملیاتی و زمان بند دولت دراین زمینه را تحت تأثیر قرار می‌دهد، لذا این لایحه تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است. وی تصریح کرد: با توجه به صلاحیت ذاتی معاونت امور زنان و خانواده برای اجرای امور مرتبط با زنان و خانواده و امکان اقدام این معاونت برای تدوین طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار با همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط مقرر شد لایحه فوق آماده شود. گفتنی است، معاونت امور زنان و خانواده مکلف شد با همکاری وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه کشور، کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کشور، طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار را تهیه و گزارش اقدامات اجرایی دستگاه‌های مسئول را به صورت شش ماهه به دولت ارائه کند.

اصل ۲۰ قانون اساسی

همۀ افراد ملت اعم از زن و مرد، یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همۀ حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.

اصل ۲۱ قانون اساسی

دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهت‌ها با رعایت موازین اسلامی تضمین نماید.

قانون استخدام زنان سرپرست خانوار در قانون کار

مواد 75تا 78 در قانون کار به شرایط کاری خانم‌ها تخصیص داده شده است.

ماده ۷۵انجام کارهای خطرناک، سخت و زیان‌آور و نیز حمل بار بیشتر از حد مجاز با دست و بدون استفاده از وسایل مکانیکی، برای کارگران زن ممنوع است. دستورالعمل و تعیین نوع و میزان این قبیل موارد با پیشنهاد شورای عالی کار به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید.


ماده ۷۶مرخصی بارداری و زایمان کارگران زن جمعاً ۹۰ روز است. حتی‌الامکان ۴۵ روز از این مرخصی باید پس از زایمان مورد استفاده قرار‌گیرد. برای زایمان توأمان ۱۴ روز به مدت مرخصی اضافه می‌شود.

‌تبصره1– پس از پایان مرخصی زایمان، کارگر زن به کار سابق خود باز می‌گردد و این مدت با تأیید سازمان تأمین اجتماعی جزء سوابق خدمت وی‌محسوب می‌شود.

‌تبصره2– حقوق ایام مرخصی زایمان طبق مقررات قانون تأمین اجتماعی پرداخت خواهد شد.

ماده ۷۷در مواردی که به تشخیص پزشک سازمان تأمین اجتماعی، نوع کار برای کارگر باردار خطرناک یا سخت تشخیص داده شود، کارفرما تا‌پایان دوره بارداری وی بدون کسر حق‌السعی کار مناسب‌تر و سبک‌تری به او ارجاع می‌نماید.

ماده ۷۸در کارهایی که دارای کارگر زن هستند کارفرما مکلف است به مادران شیرده تا پایان دو سالگی کودک پس از هر سه ساعت نیم ساعت فرصت شیر دادن بدهد. این فرصت جزء ساعات کار آنان محسوب می‌شود و همچنین کارفرما مکلف است متناسب با تعداد کودکان و با در نظرگرفتن‌ گروه سنی آنها مراکز مربوط به نگهداری کودکان (‌از قبیل شیرخوارگاه، مهد کودک و…) را ایجاد نماید.

‌تبصره– آیین‌نامه اجرایی، ضوابط تأسیس و اداره شیرخوارگاه و مهد کودک توسط سازمان بهزیستی کل کشور تهیه و پس از تصویب وزیر کار و‌ امور اجتماعی به مرحله اجراء گذاشته می‌شود.

منابع

  • لایحه اصلاح بند «ت» ماده (۸۰) قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران).مورخ ۱۸ تیر ۱۳۹۸.