هماهنگی ظاهر و باطن

از ویکی‌جنسیت
  • سوال: حجاب بانوان اگر فاقد پذیرش باطنی باشد و صرفا پوشش ظاهری باشد، نمی‌تواند فلسفه حجاب را تامین کند، اصرار بر اینگونه حجاب چه ثمره‌ای دارد؟

این سوال را ممکن است بارها و بارها از دیگران شنیده باشیم. هرچند حجاب صرفا ظاهری فاقد تمام آثار مثبت فردی و اجتماعی است، اما نمی‌توان ادعا کرد که این نوع پوشش هیچ ثمره‌ای ندارد. به تعبیر دیگر، تحقق کامل اهداف حجاب در پوشش ظاهر، بدون عفت باطنی ممکن نیست، اما همین حجاب ظاهری بخشی از اهداف را می‌تواند تامین نماید و به اصطلاح " مالایدرک کله لا یترک کله"

آب دریا را اگر نتوان کشید/ هم به قدر تشنگی باید چشید

آیا رواست از همین حداقل هم دست کشید و به این بهانه که رعایت کنندگان حجاب فاقد اعتقاد باطنی و آثار رفتاری مناسب با حجاب هستند اصل صورت مسئله را پاک کرد و مجوز امر خلاف شرع، عقل و فطرت کشف حجاب صادر کرد؟

البته بانوان محترم نیز باید توجه داشته باشند که در اسلام، زن نه تنها موظف به رعایت ظواهر است، که باید رفتاری عفیفانه داشته باشد و پاک‌دامنی در اندیشه و رفتار و گفتار او دیده شود. زن پاک‌دامن علاوه بر رعایت حجاب ظاهری کامل با برخورداری از تقوای الهی، صدایش را در مقابل مرد نامحرم نازک نمی‌کند. در راه رفتن متانت و وقار خود را حفظ می‌کند. در نگاه کردن حریم‌های شرعی نگاه را نگاه می‌دارد.

با الهام از آموزش‌های دینی و التزام عملی به دستورهای اسلام، سعادتمندی دنیا و آخرت خود و سلامت روحی جامعه را تضمین می‌کند.برای رسیدن به این هدف، باید زنان و دختران با فرهنگ حجاب و فلسفه چادر و الزامات آن آشنا شده و شاخص‌های معین شده در نظام اخلاقی اسلام را درظاهر و باطن خویش نهادینه کنند.

بانوانی که در عین داشتن حجاب ظاهری، الزامات آن را مورد بی توجهی قرار می‌دهند، علاوه بر اینکه به خود ظلم می‌نمایند، نسبت به حجاب به عنوان حکم ضروری دین بی حرمتی کرده‌اند و موجبات بدبینی دیگران را فراهم می‌کنند.

حجاب کامل با دو شرط محقق می‌شود: اول، پوشش کامل ظاهری برمبنای آموزش‌های شرعی و دوم، رعایت عفت در گفتار و رفتار و پرهیز از حرکات سبک، خودنمایی، جلوه‌گری و رفتارهایی مانند بی توجهی به حریم محرم و نامحرم، شوخی و ارتباطات غیرضروری با نامحرمان، آرایش‌ها و پوشش‌های غیرمشروع، استفاده از خوشبو کننده‌های آنچنانی در محافل و معابر و... که همگی با اصول و مبانی حجاب اسلامی مغایر است.

به عبارتی دیگر، حجاب باید از ظاهر فراتر رفته، درون را تحت تاثیر قرار دهد. برای درونی شدن حجاب باید در حوزه‌های نظری و عملی تلاش‌های پیگیر و جدی انجام داد. در حوزه نظری باید انتقال و توجیه عمیق دینی و دیدگاه ارزشی همراه با اهمیت و فلسفه حجاب به دقت مورد ملاحظه قرار گیرد. در کنار حوزه نظری در حوزه عملی نیز از راه‌های زیر می‌توان به تعمیق حجاب امیدوار بود. کاهش ارتباط با افراد لاابالی و بی توجه به مقوله حجاب، ارتباط و معاشرت با افراد محبوب و متدین، تفکر و تامل در ثمرات مثبت حجاب و پیامدهای منفی بی حجابی، حضور مستمر در جلسات و محافل مذهبی و جلسات اخلاقی، توجه به جلب رضایت خداوند به عنوان محور ارزشمندی و قبولی اعمال و رفتارو...

منبع

  • صفی یاری، مسعود، کتاب راز حجاب، ناشر: نورالسجاد( به سفارش ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر)، 1389.